-----------------------------------
Sorin Sfartz
07 Noi 2014 13:13


-----------------------------------
Starchild: e adevarat ca am luat acolo un cuplu mare, asa "dupa ureche", vreo 5kg dezechilibrate la vreo 30cm distanta de axul de rotire. Ai dreptate - cu telescopul bine echilibrat si cu axele pe rulmenti ar mai ramane de invins inertia telescopului si a mecanismelor sustinatoare. Am facut o socoteala aproximativa pentru luneta mea si pentru a accelera luneta din pozitie stationara la viteza siderala - intr-o secunda - sunt necesari doar 0,0003Nm. Pentru GOTO desigur e nevoie de un cuplu mult mai mare - 0,24Nm, insa cuplul ar putea fi mai mic daca acceleratia e mai mica, adica timpul mai lung de o secunda (pt a ajunge la 800x). Va trebui sa caut niste date tehnice despre curelele astea. Ma intereseaza rigiditatea sau un modul de elasticitate.
Mersi pt linkul ala - se pare ca au tot felul de lucruri interesante acolo.

Alexandru: se poate intinde cureaua si fara role intinzatoare, cu mecanisme excentrice sau altele; desigur ca partea mecanica este esentiala si este o sursa aparte de erori, insa pe mine ma interesa teoretic deocamdata ce se petrece cu curelele; nu se pune problema sa masori 0,04 microni - ideea era ca micropasul motorului dupa reductia aceea ar produce o miscare foarte mica de acest ordin de marime, in timp ce cureaua ar putea avea alungiri mai mari. 

Insa totusi sunt monturi care folosesc curele. Cum reusesc asta si ce soi de curele au inauntru? M-am uitat pe situl Avalon si acolo e scris : similar belts are used in high precision CNC machining equipment ...