-----------------------------------
BMB
05 Noi 2014 17:34


-----------------------------------
Mda, frumos.
Ma intreb care ar fi greutatea tubului in sine, fara contragreutatile montate pe celula primarei, cautator si baza. Asta pentru ca vad ca principala are o structura usoara. Nu stiu ce sa zic de deformarile primarei datorate propriei greutati, insa ideea de a o face asemanatoare celor de telescoape tip SCT este foarte buna. Aceiasi sctructura este folosita in multe aplicatii, inclusiv constructii metalice, radiotelescoape dar si lucruri mai "pamantesti" si pare a garanta deformari ale suprafetei curbe foarte mici. Aici trebuie sa intre la calcul ce-i drept si tipul de sticla, insa Pyrex-ul stiu ca are coeficienti de dilatare termica si deformari mecanice mai mici fata de BK7. Cuartul posibil sa fi fost o idee mai buna, insa si pretul iesea din domeniul actual cred.

Oricum, nu mai pot acum sa ma gandesc la acest Newton, si oricum nu aveam suma necesara :)

Ce-i drept, daca SkyWatcher continua cu evolutia lor in materie de optica si mecanica din ce in ce mai usoare, atunci sigur o sa ma gandesc pe viitor si la o astfel de "mica jucarie" pe un EQ-8. Asta cand o sa ma mut la casa cu curte...
Ma bucura faptul ca (din ce am aflat via internet) optica lor este verificata inainte de export la standardele Orion USA. Ceea ce nu e rau din ce am inteles. Lambda/8 e suficient in marea parte din timp. 

Max