-----------------------------------
adic
15 Oct 2014 11:27

Intrebari achizitie Skywatcher 120/600 AZ3
-----------------------------------
Buna ziua,

Doresc sa achizitionez un refractor Skywatcher 120/600 AZ3 (sau Skywatcher 102/500 AZ3) si as avea cateva intrebari.

Mai intai vreau sa fac cateva precizari:
- momentan detin un refractor acromat Konus 60/700 AZ2 ( de circa 10 ani)
- am 2 locuri unde pot sa fac observatii: undeva la marginea orasului, in zona de case, cu relativ multa poluare luminoasa si un loc la marginea unui sat unde se vede destul de bine Calea Lactee
- am ales refractor din motive legate de intretinere (colimare,praf etc). Stiu ca cu aceeasi suma sau mai putin pot sa achitionez un Newtonian mai performant dar momentan raman focusat pe refractor.
- in cazul in care cumpar refractorul 120/600 o sa-l folosesc doar cu ocularele cu care vine
implicit (Super 25mm, 10mm)
- nu am avut ocazia sa privesc prin alt instrument astronomic in afara de luneta mea

Intrebarile ar fii urmatoarele:
- din punct de vedere al observatiilor o sa sezizez imbunatatiri semnificative fata de luneta 60/700 ?
(stiu ca grosismentul nu o sa fie suficient pt.planete)
- daca este folosita doar cu ocularele din dotare (Super 25mm, 10mm) o sa apara aberatii cromatice deranjante?
- luneta SW cu AZ3 are un dispozitiv de montare care sa imi permita sa montez/demontez usor tubul de pe trepied?
- ocularele Super 25mm, 10mm folosite la luneta 60/700 o sa imbunatateasca imaginea vazuta prin aceasta? (acum am oculare H8 si H20)
- merita diferenta de aprox 500RON intre SW120/600 si SW102/500?

Multumesc