-----------------------------------
BMB
03 Oct 2014 12:30

Roiul globular M 13 - expuneri scurte
-----------------------------------
Am renincercat metoda ce foloseste multe expuneri scurte pentru o imagine a roiului M 13. De data asta si cu ceva culoare.
Expunerea finala este formata din 188 cadre a 16 secunde pentru luminanta si 30x15 secunde pentru fiecare canal RGB.

Imaginea se vrea un pre-final, dar nu chiar test, pentru o imagine cu adevarat finala realizata pe un cer de +7 undeva la munte. Conditiile mele au fost: mag. viz. +5.2 maxim, cu Luna apunand in S-V, poluare luminoasa de la Bucuresti, umezeala mare.

Instrumentatie: TS APO 115mm F/7, ASI120MM, filtre RGB Baader CCD si pentru L un filtru Baader UV/IR cut.

Unde ar mai trebui lucrat din partea mea: la culori in primul rand, unde am avut prea putine expuneri, iar balansul de culori nu e cel mai bun. De asemenea si la eliminarea gradientilor de fundal, lucru pe care am uitat sa il fac si nici nu mai intru in el acum. Plus, o serie de expuneri mai scurte pentru centrul roiului pentru a evidentia mai bine stelele de acolo. Evident ca o reprelucrare folosind un alt nivel de deconvolutie pentru stele nu ar strica, insa las toate acestea pentru mai sus-mentionata sesiune "de munte".
Una peste alta, imaginea ma motiveaza macar pe mine sa mai incerc astfel de obiecte DSO de pe cerul meu suburban de +5...

O versiune alb-negru gasiti aici:

http://maximusphotography.wordpress.com/2014/10/03/globular-cluster-m-13-september-29-2014/

Cer senin,
Max