-----------------------------------
bakunin99
17 Feb 2006 18:19


-----------------------------------
Am citit articolul, in esenta e interesant si gloseaza destul de gratios asupra limitelor metricilor si ale fizicii, dar mi se pare foarte ezoteric si speculativ.
Unele comentarii :) :
"trebuie remarcat faptul că, ființa omenească acceptă eterna preexistență a eterului (ca și neutru mediu tridimensional perfect omogen și izotrop). "
- omenirea o fi acceptat, dar nu si fizica moderna, care presupun INexistenta eterului. Asta e de altfel una dintre premizele ei de baza. Fizica moderna presupune existenta vidului, eterul fiind cu totul alta presupunere.

"Dezinvoltura cu care matematica invocă infinitatea punctuală în definirea oricărui element geometric, este preluată aproape fără discernământ de formalismul fizicii moderne. "
- infinitatea punctuala este o abstractie utila in geometrie. Iar in momentul in care proiectezi geometria in metrica fizica, deja ai probleme pentru ca fizica moderna utilizeaza si metrici noneuclidiene. In plus, indiferent de metrica, nici o ecuatie fizica nu foloseste infinitatea punctuala a argument. 

"Este prematur să vorbim de o presupusă scară dimensională, în absența minimei informații cu privire la apariția din senin a  dimensiunii. " - prezenta dimensiunii este o axioma antropologica; faptul ca noi existam implica existenta dimensiunii. A pune la indoiala existenta spatiului este un exercitiu poate interesant, dar bun de literatura gnostica, nu de fizica.

"Teoreticienii nu au descoperit încă legea de bază a comportamentului absolut neomogen și de aceea l-au numit haos" - haosul este un substitut al nederminarii, adica al lipsei de informatii complete despre un fenomen observat. La nivel cuantic se vede foarte clar (vezi Heisenberg) ca ajungem la o limita fizica de la care suntem fortati sa lucram probabilistic . Nu stiu ce nu au descoperit teoreticienii, dar cred ca mai degraba practicienii trebuie sa descopere.
Deocamdata atat, desi cred ca as mai gasi destule lucruri de comentat :).  

Poate ca sunt eu prea pragmatic, dar fizica e mai mult despre facts si nu despre speculatii.