-----------------------------------
saiph
11 Sep 2014 11:16


-----------------------------------
 (...)  si va intreb pe voi, ce filtru sa-mi cumpar poate reusesc si eu sa disting ceva relief selenar si cel mai important de unde?



Rezultate mai bune la observatiile la Luna am avut folosind fie filtrul polarizor variabil, fie cel rosu inchis (nu #21, ci #25, sau chiar #29, daca ti se pare tot prea luminoasa) - in felul asta scapi si de aberatia cromatica si de excesul de luminozitate - pe care filtrul "lunar" nu este capabil sa le rezolve.

Poti gasi asa ceva la oricare din magazinele de profil de la noi din tara, sau pe siteurile de profil din afara (inclusiv forumuri, unde le poti gasi SH ceva mai accesibile).

Dar cel mai bun filtru este insasi Luna, pe care iti recomand sa o observi in orice alta perioada in afara de faza ei plina - in apropierea "patrarelor" :)  Atunci ai contrast mai bun pe zonele de relief, incomparabil fata de ce poti obtine cu oricare filtru la faza plina. Si evident, asa cum s-a mai spus - puterea de marire: cu cat mai mare, cu atat mai linistitoare imaginea.