-----------------------------------
zoth
03 Feb 2007 14:18


-----------------------------------
Sarpe, ai facut foarte bine ca ai prezentat aceste teste.
Ceea ce eu am vrut sa subliniez este faptul ca ceea ce ai facut tu este mai mult o verificare a compatibilitatii ocularelor cu anumite sisteme si nu un test optic adevarat.
Este posibil ca aceste oculare sa nu faca o figura buna cu sisteme reflectoare de f/5 dar asta nu inseamna ca sunt proaste.
Stim ca sistemele reflectoare f/5 sunt cumva la limita critica avand la marginea campului coma destul de pronuntata, deci e bine a fi folosite ori cu un corector de coma ori cu oculare corectate corespunzator.
Este deasemeni posibil ca aceste oculare folosite pe un sistem refractor sa zicem de f/7 sa functioneze impecabil, lucru care se si intampla dealtfel.
Cu ce am scris mai sus vreau sa mai subliniez faptul ca trebuie sa fim un pic mai zgarciti in verdicte, trebuie mai mare grija si mai multe experimente pana sa ne pronuntam definitiv asupra unui lucru.
Sigur nu este singurul aspect pe care trebuie sa-l avem in vedere atunci cand vrem sa cumparam oculare sau instrumente, analize se pot face multe si este bine ca le putem discuta aici.