-----------------------------------
saiph
15 Iul 2014 14:57

Re: o parere de la cunoscatori ?
-----------------------------------
 (...) telescop omni xlt 150 de la celestron ( reflector newtonian, 150/750 mm , f/5)  (...) cam ce anume as putea vedea cu el 


Faina achizitie pt inceput ;)

Din toate 6"-urile prin care m-am uitat, C6N-ul mi s-a parut foarte echilibrat. Unora li se poate parea ca "exceleaza" la capitolul coma (dat fiind raportul focal destul de rapid), dar tocmai acest raport mic ofera multe celor aflati la inceputul explorarilor in ale astronomiei de amatori.

De vazut fii sigur ca o sa poti vedea multe - si cand spun multe, ma refer atat la obiecte din sistemul solar, cat si la cele din afara lui, si chiar din afara Galaxiei. In functie de zonele pe unde il vei purta prin lume, ai sanse sa prinzi niste imagini chiar bune pt. aproximativ 3-400 (daca nu chiar mai mult - exceptand, bineinteles, stelele...) obiecte care-ti vor deveni tinte preferate. 

Ca exemplu, am putut vedea M1 (nebuloasa - rest de super-nova), M51 (galaxie - 2, de fapt), ngc4565 (galaxie), si altele din categoria celor "challenging" (tinand cont de apertura), pe langa cele din clase de magnitudine mai usor accesibile, cum ar fi roiuri deschise (M45, M41, M44, M67, M6, M7, M11,  ngc7789, ngc889 & 884 etc), roiuri globulare (M13, M2, M22, M3, M5, M53, M92, M4, M80, M30 etc), nebuloase (M42, M8, M20, M16, M17, M57, M27, ngc6543 etc), galaxii (M31, M33, M81, M82, M101, M104, M106, M63--66, M49, M87, M32, M110 etc) si lista, evident, poate continua.

Iti recomand catalogul Messier si catalogul Herschel, pentru a avea o idee despre ce vei putea vedea cu instrumentul. Si in plus e foarte "fun" sa le parcurgi (cu harta in mana).

Daca pt restul obiectelor nu prea ai nevoie de filtre speciale (cele colorate pot ajuta la cresterea contrastului pt observatii planetare/lunare), pt Soare ai nevoie de unul. Nu incerca sa folosesti filtre solare de ocular pt observatii la Soare! - risti prea mult pt cat costa un filtru corespunzator, din folie sau sticla, montat in fata obiectivului ;)


Spor la observatii!