-----------------------------------
Erwin
07 Iul 2014 12:19


-----------------------------------
Nu am văzut acest topic înainte de a-mi fi semnalat de StarChild. M-am inspirat exclusiv după sistemul conceput &#537;i realizat de Ross Sackett a&#537;a cum am prezentat &#537;i în topicul dedicat. În urma experien&#539;ei avute cu acest sistem pot spune că obiectivul propus a fost atins: reducerea semnificativă a greută&#539;ii &#537;i a volumului la transport. 

Dezavantajele acestui sistem sunt în principal torsiunea apărută la bra&#539;ele secundarei &#537;i flexura montantului lateral pe care se sprijină pivotul. Aceste puncte critice nu au putut fi rezolvate constructiv la telescopul de mai sus a&#537;a că a apărut necesitatea acelor fire de tensionare cu care se rigidizează ansamblul. Efectele sunt pierderea colimării la diferite unghiuri pe altitudine &#537;i vibra&#539;iile. Deoarece am folosit lemnul vibra&#539;iile care apar în utilizarea normală se amortizează foarte rapid a&#537;a că la vizual nu am avut nicio problemă. Torsiunea am rezolvat-o prin înlocuirea bra&#539;elor de inox sub&#539;ire cu unele din aluminiu mai gros &#537;i bordurat la margine. Dacă se folose&#537;te fibră de carbon se pot realiza bra&#539;e cu structură celulară care nu se deformează sub greutatea secundarei. Greutatea totală a telescopului depinde de masa oglinzilor &#537;i a focuserului. Eu am reu&#537;it să aduc restul componentelor la suma acestor mase, valoare pe care o consider mul&#539;umitoare. 

Liviu, dacă analizezi observa&#539;iile făcute de Ross Sackett pe pagina lui privind acest tip de telescoape ai să vezi că monopole este mai bun decât 2pole &#537;i de ce.