-----------------------------------
neox
10 Iun 2014 23:38


-----------------------------------
In primul rand inteleg ca, corectezi pentru sfera in momentul asta?
Din cate vad pentru o oglinda de 200 ai 8 zone de masurare ceea ce e cam mult. Vazusem pe undeva o analiza care calcula numarul optim de ferestre de masura pentru un diametru dat. Daca folosesti prea multe cred ca apar erori de calcul mai ales in programele astea de analiza Foucault. Pentru o oglinda de 200 numarul optim stiu ca e de 4 ferestre.

Se poate sa fie si vre-un "bug" in programul care il folosesti si care iti masoara nivelele de iluminare, sau poate vreo setare; acuma il vad prima data. Oricum testul Foucault are o anumita incertitudine si nu e un test cantitativ. De aceea e recomandat de verificat si prin alte teste complementare. Oricum nu cred ca are rost sa-ti bati capul asa tare in stadiul actual doar daca vrei sa faci o sfera de referinta cu precizie mare. Cel mai important e sa nu ai TDE si alte defecte zonale lasate de polisare. 

La parabolizare contrastul dintre zonele umbrite/iluminate e mult mai evident si mai usor de judecat. 
Stiu ca pentru a avea precizie in masurare umbrele nu trebui sa fie complet negre. Adica atunci cand compari doua ferestre sensibilitatea maxima o obtii cand abea introduci lama in fascicolul de lumina iar umbrele sunt un nivel de "gri". 

Apropo legat de soft-ul care il folosesti...am vazut pe pagina lor de download ca programul compara niste histograme ale celor doua ferestre. Ma gandesc ca pentru o masurare corecta trebuie o calibrare a intensitatii umbrelor in raport cu iluminarea generala a oglinzii sau ceva de genul asta.