-----------------------------------
Dbird
15 Mai 2014 09:21


-----------------------------------
Totusi in gama 6->12 ori putere maritoare si aceeiasi dimensiune (am probat pe 50) a obiectiv, as spune ca detaliile cresc cu puterea maritoare. Exista diferenta chiar intre un 10x50 si 12 x50 (ambele au exact acelessi tip de lentile si prisme). Respectiv 12 x a vazut mai clar stelele palide decat 10x ! Am facut multe probe in acest sens. Totusi puterea maritoare in limite de bun simt ajuta foarte mult. Testele le-am facut din mana. Rezultatele sunt in pofida faptului ca tinut in mana exista tremur, iar in cazul al doilea 10x si 12 x au o greutate putin peste 1Kg. 
Problema nu trebuie insa generalizata , caci trecand undava la 15 x pe acelasi diametru (50) teorema de mai sus cade. Marirea obiectivului la 60 , la o putere maritoare de 15x aduce acelasi definitie si lumina ca in cazul 12 x 50 (comparatie relativa de data asta caci 15x60 dispunea de sticla si prisme de la alt fabricant, deci poate nu e prea concludent). Ideea generica as spune eu ar fi ca pentru astro e bine sa folosim mariri de minim 8x (asta daca totusi nu putem "minimiza" la 10x din diverse motive).
Si este foarte adevarat ca un reflector sau refractor este mult ma iindicat in astronomie, dar si binoclul are totusi farmecul lui, as spune ca sunt 2 moduri relativ diferite de a privi cerul.