-----------------------------------
URANUS7
07 Mai 2014 09:39


-----------------------------------
@Andrei:   aseara (in sfarsit senin)  am incercat LVI-ul pe optica de ghidaj Lunatico 60 mm FL 230, f/3.8. Luna in faza 0.47, la altitudinea 33 gr 33' (orele 23). Am ales o stea variabila, 75 GEM-HIP 37629 cu mag declarata ~ 4.20 aflata si ea la o altitudine micuta ~ 35 grade. In atari conditii mag ei aparenta trebuie sa fi fost mai mare si de fapt asta voiam: sa testez pt o magnitudine aparenta mai dificila. LVI-ul a gasit-o foarte repede, fara probleme. Calibrarea a durat foarte mult (de cateva ori am dorit sa renunt :) ). Eu am un "joc" substantial pe una dintre axe... asta cred ca ar fi una dintre cauze. Am avut si eu intreruperi dar nu dese si nu din cauza stralucirii slabe ale stelei caci o regasea apoi imediat.Trebuie sa ma acomodez cu reglajul pasilor de agresivitate pe X,Y (nici prea mici nici prea mari) iar puls-ul la fel, daca e prea mare ghidajul se va pierde.

Ca indicatii utile, generale, ce le-am gasit pe Net:
a)  sa faci initial o aliniere clasica a monturii,  cat de cat ingrijita, 
b) sa aliniezi (prin rotatia camerei in luneta de ghidaj) axele OX/OY ale senzorului astfel incat butoanele orizontale ale Hand Controller-ului sa miste steaua pe axa OX a senzorului si la fel pt OY (asa cum multi fac atunci cand monitorizeaza un obiect vazut de o camera prin telescop - "calibrarea"  camerei). La LVI se face asta "in orb" dar o poti face simplu chiar si in timpul zilei, luand un reper si vazand pe ce directii se misca imaginea prin luneta de ghidaj atunci cand folosesti HC. Faci niste semne cu marker pe luneta si alte semne pe C-mount-ul camerei pt OX -ul senzorului ei, dupa care ai grija cand o introduci in spatele lunetei, ca semnele sa coincida intotdeauna. Explicatia ar fi: ". That way x or y axis is controlled by a single axis signal from the LVI."
c),d), e)...   setarile corespunzatoare pt pasii de agresivitate (atentie, la o aliniere buna a monturii pasul pe Y tb sa fie cu o unitate mai mare decat pe X), puls, expunerea maxima, etc.

Riguros vb. ar trebui facuta calibrare pentru fiecare noua pozitie a monturii dar daca montura are o calitate excelenta se pot folosi datele de calibrare anterior calculate si salvate automat in memorie. Daca montura are jocuri pe axe, sa nu ne miram ca LVI-ul pierde ghidajul la fiecare noua pozitie a monturii. 
Pt a proba ca intr-adevar camera nu poate sesiza steaua de ghidaj (e prea slaba), imediat cum LVI-ul te-a lasat "in drum" reia rapid (eventual repetitiv) procedura de focalizare si daca mereu gaseste rapid steaua, atunci  adevarata cauza tb cautata in alta parte (vezi mai sus). :)