-----------------------------------
Tavi F.
26 Ian 2007 12:32


-----------------------------------
 
Cred ca vroiai sa spui oglinzi sferice. Eu am mai spus-o intr-un topic si o sa o mai repet. Oglinzile sferice de diametru mic pana in 120 mm se slefuiesc relativ usor. Eu am incercat sa slefuiesc dar deoarece intre timp mi-am cumparat o oglinda am renuntat. Dar daca se citesc cu atentiae explicatiile din "Laboratorul" si se face un caiet de notite care sa va indrume la urmatorii pasi, treaba e relativ simpla. Evident in timp o sa dobanditi ceva experienta si o sa puteti sa faceti oglizi din ce in  ce mai bune si eventual parabolizarea. O oglinda slefuita la mana de un experimentat este cu mult mai buna de cat una facuta in fabrica.
Nu vreau ca discutia sa evolueze prea mult Offtopic, totusi fiind vorba de slefuire, mai spun ceva aici.

Oglinzile concave la care ma refeream pot fi sferice sau parabolice, dar important e sa fie concave, acestea au focar real, deci o suprafata mult mai usor verificabila, cu un aparat Foucault.

Suprafetele convexe indiferent de coeficientul lor de deformare de la forma sferica, sint mult mai greu de testat pentru ca produc un focar virtual.

Eu nu contest aprecierea ta, ca e usor sa faci o forma care "sa tina apa"  :lol: , dar faptul ca ai renutat la terminarea acelei oglinzi, nu inseamna ca ea era sferica (concava banuiesc  :lol: ). Abia in urma controlului optic la polisare, vezi exact ce profil ai obtinut.
La fel nu stiu ce rugozitate ti-ai impus suprafetei, aici ma refer in primul rind la un numar cit mai mic de puncte ramase dupa lustruire (polisare).
Si eu am subliniat faptul ca o oglinda concava sferica, poate fi realizata de oricine, nu necesita aparatura de control inaccesibila amatorilor, dar nu pun calificative generale procesului de slefuire. 

Mai putem vorbi la topicul de slefuire a oglinzilor.