-----------------------------------
Emil
03 Mai 2014 19:32


-----------------------------------
Optica principala TS ED-APO 90mm 500 mm focala
Optica de ghidaj Celestron SLT 102 mm 600 mm focala cu un Atik 16IC pe post de camera de ghidaj

Referitor la ghidaj la nivel de subpixel dupa cate stiu eu cam toate (daca nu cumva chiar toate) soft-urile de ghidaj fac acest lucru.
Forma stelei trebuie sa fie daca se poate corecta, altfel ghidajul prin defocalizare (usoara) nu cred ca va functiona cum trebuie. Pe de alta parte daca imaginea stelei este incorecta consider ca justifica o returnare a lunetei la furnizor.
Daca hotpixelii de care se vorbea la un moment dat devin deranjanti pentru softul de ghidaj, se poate folosi o biblioteca de darkuri pentru camera de ghidaj, atat PHD cat si Maxim sunt capabile de a efectua aceasta operatie.
N.B. 1  daca camera poseda shutter atunci procedura este foarte simpla in Maxim iar in PHD implica acoperirea opticii pe durata de timp necesara achizitiei unui cadru dark. Daca nu are shutter atunci este necesara acoperirea manuala a opticii in cazul ambelor soft-uri.
N.B. 2 CCD Autopilot are posibilitatea de a limita domeniul de detectie a unei posibile stele candidat folosita pentru ghidaj (info pentru utilizatorii de Maxim si respectiv soft de automatizare)

Pe de alta parte personal in afara de aspectul stelei la alegerea unei opticii de ghidaj as avea in vedere si calitatea focusorului iar daca acesta prezinta probleme de miscare chiar si in pozitie blocata as verifica daca aceste probleme pot si rezolvate prin mijloace relativ simple.

De asemenea trebuie luata in vedere si greutatea lunetei de ghidaj precum si a modului in care se va face pozitionarea ei, piggy-back, side-by-side sau pe bara de contragreutati (varianta ultima este cea mai convenabila dpdv al fortelor insa si cea mai dificil de realizat deoarece bara nu face corp comun cu montura, fiind in general blocata cu ajutorul unui singur surub respectiv clema de blocare).

Dupa parerea mea raportul intre focale este dictat de calitatea monturii. Cu cat montura este mai precisa cu atat se poate reduce acest raport (vezi situatia in care se foloseste pe post de guider un cautator).

Sper sa iti fie de folos
Emil

P.S. Defocalizarea se poate folosi atunci cand zona fotografiata dispune de suficiente stele de ghidaj. Personal nu folosesc aceasta metoda chiar daca prezinta avantajul eliminarii seeingului.