-----------------------------------
URANUS7
03 Mai 2014 18:38


-----------------------------------
@Alexandru:
Vad insa ca sensibilitatea QHY5 ( MT9M001C12STM Monochrome Responsivity 2.1 V/lux-sec) este mai mica decat a senzorului meu LVISG1 (MT9V032 Responsivity 4.8 V/lux-sec (550nm)).
Cu toate acestea, producatorul LVI ia in calcul lunete de ghidaj cu diametrul obiectivului si de 100mm!).
 
 Andrei,

 LVI2-ul meu merge bine-mersi si cu luneta asta de ghidaj, avand un obiectiv de doar 60 mm:
Guider scope Lunatico technical specifications:
Objective Lens: Fully multi coated 60 mm.
Fast, f/3.8 ; Focal length: 230 mm ; Magnification: 9.5X (with supplied eyepiece) ; Sturdy helical focuser
Evident am incercat-o pe balcon, sub poluarea Bucurestiului dar am cautat o stea mai luminoasa (probabil sub mag 7 tinand seama de poluarea luminoasa)  . 
Autorul ofera si un tabel pt valorile maxime de magnitudine stele ghidaj, functie de obiectiv:
GUIDE STAR BRIGHTNESS
60-mm guide scope&#8230;&#8230;&#8230;&#8230;&#8230;&#8230;&#8230;................................................................approx. 7.5
80-mm guide scope&#8230;&#8230;&#8230;&#8230;&#8230;&#8230;&#8230;&#8230;....................................................approx. 8.0
100-mm guide scope&#8230;&#8230;&#8230;&#8230;&#8230;&#8230;&#8230;......................................................approx. 8.5
Iata aici un sfat foarte util pentru utilizatorii lunetelor de ghidaj:
"Defocus the guiding camera just a little bit so that you do not have sharp pinpoint stars. PHD (and many others) use the centroid of the guide star. With a finely focused star you will end up with more jitter than expected under poor seeing conditions."
Andrei,"nenorocirea" ce va urma pt LVI va fi alta: cu timpul, din cauza expunerilor indelungate dar si mai dificil de controlat in special la LVI1 (ca valoare) din ce in ce mai multi pixeli incinsi se vor dezvolta. Foarte probabil prin folosire indelungatata, un pixel incins va aparea mereu, chiar si la valori mici ale expunerii iar in momentul in care toate stelele prinse in camp vor avea luminozitatea mai mica iar pixelul incins se va "ingrasa"cu timpul (extinde) atunci orice ai face, sistemul LVI il va detecta numai pe acesta (aici softul ar fi trebuit sa aiba si optiunea de a valida urmatoarea stea descrescatoare ca luminozitate dintre cele detectabile cuprinse in camp). Si in aceasta situatie ar mai exista solutii temporare, insa doar la LVI2, prin noile functii soft implementate. Citez:
DITHERING: enables an ever so small small frame displacement between single guiding frames when activated. This procedure kills cold pixels ("black holes" in the raw image) prevailant in any guiding camera, while the celestial target remains perfectly stationary at the imaging sensor of the CCD- or DSLR-camera
PULSE GUIDE: controlls and finetunes the duration of corrective pulses. Together with the AGGRESSIVENESS-function, this new function helps to eliminate overcorrection (hysteresis)
THRESHOLD: supports the removal of hot pixels by adjusting the background noise level. Pixels having an ADU value lower than threshold value are not considered by SmartGuider 2 camera while searching for a guide star. This avoids hot pixels from beeing recognized as fake stars.
MAX EXPOSURE: limits maximum exposure time to adjust on camera sensitivity.

 Camera in sine (Mono 1/3" Aptina MT9V032) nu stiu de unde poate fi cumparata (n-am gasit inca pe NET) dar inca se mai pot gasi cipurile originale, la adresele astea (~ USD20):
https://www.verical.com/partID/257562?utm_source=FindChips&utm_medium=buyNow#searchCriterion=mpnIDs&searchName=&_i_=1&searchTerm=257562&landingPage=catalogItemView
http://www.findchips.com/search/mt9v0
ele, chip-urile, putand fi inlocuite printr-o operatie "chirurgicala" de "mare risc". :)
In concluzie, este clar ca daca nici camera identica de schimb nu se gaseste  iar senzorul original nu s-ar mai gasi, atunci tot LVI-ul ar ramane numai bun de aruncat la gunoi. :)
Except, numai daca Nobody ne-ar oferi o solutie de inlocuire a camerei cu alta care ar putea fi cumva echivalenta (greu de crezut) si care ar functiona cu acelasi protocol in LVI. :) Iata "specificatiile" fabricantului despre camera LVI:
CAMERA HEAD
Sensor........................................................................CMOS Mono 1/3" Aptina MT9V032
Sensor resolution.........................................................752x480, 6-&#956;m square pixels
Exposure time range............................................................Auto, 0.001 - 2 seconds
Housing................................................................Aluminium, with polycarbonate lid
Nosepiece........................................Standard 1.25-inch (31.8mm) with filter thread
Connectors...............................................................................................8-pin RJ45
Andrei, camera QHY pe care o ai (presupun ca-i QHY 5-II L  mono) este poate cea mai sensibila, "ieftina" si folosita camera pentru ghidaj, la ora actuala, impreuna cu softul PHD. LVI insa este o varianta foarte comoda pentru iesirea "la iarba", sub stele, doar ca nu stiu insa cat de precisa poate fi, in comparatie cu variantele clasice de guiding. :)