-----------------------------------
Niky360
23 Apr 2014 03:52


-----------------------------------
Hristos a Inviat!
Cum in ultima saptamana am fost in vacanta, am profitat de cerul senin cam in fiecare seara si am iesit in gradina blocului.
Am iesit mai mult dupa ora 12 ca sa vad planetele Marte si Saturn.
Luni seara am iesit sa arat vecinilor pe Jupiter, iar azi am iesit pentru 1 cometa si cateva nebuloase care emit bine in OIII.

Incep prin a povestii cronologic ce am vazut in ultima saptamana:
 - Marte cu un disc destul de mare, vreo 15'', am reusit sa vad calota polara si diferite zone mai intunecate cum ar fi: Mare Acidalium, Mare Erithraeum, Sinus Meridiani, Sinus Sabaeus, Aurorae Sinus, zona Syrtis Major, Hellas. Bazinul Hellas arata ca o calaota polara fiind alb.
 - Saturn incredibil mai ales ca fata de anul trecut este si mai inclinat spre noi. Am reusit sa vad diviziunea Cassini pe intreg inelul pentru prima oara, iar ca sateliti am reusit sa ii vad si pe Dione cu Tethys pe langa Titan.
 - Acum 2 luni am cumparat un filtru OIII care l-am folosit foarte putin. Astazi am zis sa il iau cu mine la observatii si am inceput cu M57, fara filtru se vedea destul de usor dar fara structura, cu filtru constrastul a crescut simntitor si ceva din strucutura a aparut. A urmat M27 care era destul de jos la 02:00, fara filtru abia se zarea, cu filtru se vedea excelent,dar fara structura(cred ca era prea jos si pentru detalii). Am mai incercat Veil Nebula fara succes si Crescent Nebula cu un oarecare succes.. nu sunt inca sigur ca am vazut-o, doarece nu sunt familiarizat cu zona, dar ceva parca aparea uneori in momentul cand mai miscam de telescop intr-o zona anume.
Ultimul obiect vizitat in aceasta noapte a fost cometa C/2012 K1 despre care o sa vorbesc intr-un topic la sectiunea comete.

La Marte si Saturn am folosit in principal ocularul de 10mm, iar la restul obiectelor cel de 25mm.
In masura cresterii obiectelor vazute cu filtrul OIII voi face si un review, dar inca sunt la inceput. Singure obiecte ce le-am mai vazut cu OIII au fost Orion Nebula si Rossete Nebula intr-o iesire la Fundulea de luna trecuta.