-----------------------------------
C.Ovidiu
20 Apr 2014 21:41


-----------------------------------
Observatii Astronomice in prima zi de Pasti

    Salutare dragi prieteni, in aceasta seara am inceput observatiile la Jupiter folosind refractorul de 28mm F.1250, in campul vizual al ocularului de 20mm (62X) am observat benzile lui Jupiter, la 62, si 70x, frumos.
Apoi am indreptat luneta spre Castor ( Alpha Geminorum) celebra dubla fizica cu o perioada de 400 de ani din constelatia Gemeni, cele 2 componente fiind aproape splitate la 70x avand forma de 8, doar la o apertura de 28mm. Am continuat cu Marte la care am incercat si de data asta sa vad daca pot discerne detalii, si asa a fost, umpic mai slabut ca data trecuta dat fiind faptul ca Marte nu era cu partea unde se putea observa mai multe detalii.
    Luneta de 28mm fiind un instrument ideal pentru observatii de rutina la Soare unde am observat  pentru prima oara petele solare folosind un ocular Huygens de 35mm construit pentru observarea soarelui in proiecte, la o asa apertura nu are rost sa folosim filtru solar - imaginea fiind extrem de intunecoasa. Pentru prima oara am observat detalii la pete solare in zona ce inconjoara partea centrala intunecata, cu celebra luneta de 28mm, nu numai eu m-am bucurat de aceasta exprienta dar niste musafiri entuziasmati care au venit la tac pentru a vedea pentru prima oara Soarele prin telescop, folosind metoda proiectiei, a fost un fel de star party intre persoane apropiate nu au avut ocazia de a vedea ce poate luneta mai tarziu spre seara cand maestrul Jupiter isi face aparitia, si zeul razboiului ne ataca din est.