-----------------------------------
C.Ovidiu
08 Apr 2014 12:40

Observatii prin lunete simplete
-----------------------------------
Dragi colegi de breasla, deschid acest topic celor pasionatii de istroia astronomiei si in special lunetelor simplete tipice secolului al XVII-lea, instrumente optice compuse dintr-un obiectiv simplet cu singura lentila pozitiva, non acromatic pentru colectarea luminii obiectelor indepartate, si un ocular pozitiv ori negativ, de preferabil unul comercial de calilate superioara pentru rezultate bune.
Recent am terminat constructia primei lunete de acest gen tipic refractoarelor din sec al XVII folosind un obiectiv biconvex cu o apertura utila de 28mm f 1250mm, achizitionat de la Tavi Florian la care i multumesc foarte mult.
De la finalizarea proiectului constructiv a trecut cam 1 saptamana, timp in care am putut face observatii prin acest intrument.
Fiind pasionat si de observatii la stele duble, in special cele fizice am obtinut rezultate remarcabile folosind acest instrument la dublele fizice Castor si Algieba, la care am putut spre surprinderea mea sa splitez cele 2 duble, observand companionul acestor 2 stele. La prima vedere pare exagerat ei bine distante intre componente avand un spatiu relativ mic ( hair split) am putut observa aceste 2 componente care au o separatie de : Castor - 4.9 arc sec, Agieba - 4.6, conform sursei http://stelledoppie.goaction.it/index2.php?section=1
Azi noapte am reusit sa observ pentru prima oara in acest an Saturnul cu luneta de 28mm era incredibil am reusit relativ usor sa observ inelul si spatiu intunecat dintre inel si discul planetei la 62x iar apoi la 125x am observat mai aproape planeta, dar intunecos, am preferat sa folosesc ocularul de 18mm 70x, unde luminozitatea si marirea erau acceptabile. In acest context putem spune ca un obiectiv avand o calitate buna de 28mm are separatia maxima de 4,1 arc sec.
Din fericire am procurat lentila obiectiv impreuna cu una de 40mm f 2400 asa ca nu voi ramane legat de luneta de 28mm, voi trece la constructia lunetei mari de 40mm pe care o voi folosi in special la observarea si masurarea stelelor duble fizice.
Jos poza cu noua luneta de 28mm