-----------------------------------
cmatei
01 Apr 2014 05:17


-----------------------------------
Ti-a iesit foarte bine pentru 2 ore!

Despre ISO si zgomot: spre deosebire de film, sensibilitatea senzorilor digitali e aceeasi, indiferent de setarea ISO. Ce face aceasta setare e sa determine amplificarea inainte de conversia A/D. Atata timp cat amplificatorul respectiv nu introduce zgomot suplimentar (aka introduce mult mai putin zgomot decat senzorul propriu-zis sau fotonii aleatori ce constituie zgomotul de cer), nu prea conteaza ce valoare folositi. Atata timp cat raportul semnal/zgomot se pastreaza (sau si mai bine, se imbunatateste) nivelul efectiv al zgomotului nu e important (chiar daca e "mai mare").

Avantajul unei amplificari mari se vede la nivele mici de semnal, pentru ca diferentele mici la numarul de fotoni captati pot fi reprezentate ca valori distincte dupa conversia A/D, astfel ca la stacking ai o mai buna aproximare a valorii reale. Dezavantajul e ca pierzi la semnal mare (stele), care vor fi saturate mai rapid. Aici probabil fiecare are limitele lui subiective, insa in general cred ca toti incercam sa prindem cat mai mult din zonele "faint".

Cu 600D poti probabil merge linistit la iso 3200. Eu cu 400D rareori am folosit mai putin de 1600. Practic, doar la roiuri stelare, unde stelutele sunt subiectul, la galaxii si nebuloase nu are sens.