-----------------------------------
crissgab
20 Mar 2014 14:40

Sfat achizitie telescop
-----------------------------------
Buna. 

De vreo 2 sapt. mi-a intrat in cap idea de a avea un telescop, dar m-am lovit de oferta bogata si bugetul limitat plus faptul ca sunt incepator in domeniu. Am avut pentru vreo cateva saptamani un tasco vechi care nu a facut decat sa-mi deschida apetitul si sa nu-mi mai scot din cap aceasta idee.

Am inceput cautarile de la cele lowcost  si am ajuns sa-mi maresc putin bugetul ( noroc de prietena care mi-a dat limita ca altfel m-as fi intins mai mult decat imi e plapuma :) ) in final ajugand sa-mi fac o lista aproximativa cu ceea ce-mi permit:

1. Europa 200mm ( sh - posesorul nu stie exact modelul dar mi-a trimis detaliile 
       length of telescope overall is 115 cms approx
       diameter is 20 cms
       distance centre of eyepiece to mirror 98 cms approx means f number is 5 )

2. Skywatcher Explorer 130EM 130mm f/900 Telescope (Model BK1309) with an EQ2 mount including motor drive

3. Skywatcher Skymax 127 Supatrak 127mm (5") Motorised Auto Tracking 
         Diameter of Primary Mirror: 127mm 
         Telescope Focal Length: 1500mm (f/11.81)

4. SkyWatcher Explorer 150P Telescope (with EQ3-2 mount) 
           Aperture: 150mm
           Focal Length: 750mm; f/5

Si ar mai fi altele incluzand unele no-name : 
    6" Telescope newtonian150/1400 XXL version, TS Optics
    Sky-Watcher Explorer-130 EQ2 Newtonian Reflector Telescope 10922 130/900 EQ2
    Celestron 130EQ-MD Astromaster Motorised Telescope Kit

Am incercat sa iau la licitatie un celestron nexstar 4se si SKYWATCHER MAKSUTOV 127 dar le-am pierdut la mustata.

In speranta ca cineva are/a avut acces unele dintre aceste telescoape poate imi deschide si mie ochii spre ce anume sa ma orientez. Nu cumpar zilnic un telescop, dar nici banii nu ma dau afara din acasa, asa ca incerc sa obtin performantele maxime atat pentru observatiile planetare cat in special pentru deep sky ( nebuloase ) si cu bugetul pe care-l am. 

O alta problema pe care vreau sa o ridic e despre mount+tripod : se merita sa dau bani pe tripod computerizat ( GoTO ) sau sa iau unul clasic si diferenta sa o bag in tub ? Sincer mi se pare mai incitant sa manevrezi telescopul cu mainele tale decat sa faca acel mount totul pentru tine ( dar probabil ca ma insel ).

Multumesc anticipat