-----------------------------------
saiph
05 Mar 2014 16:40

Re:
-----------------------------------
Si totusi inclin spre 102/1300. Oricum cand plec in camping plec cu mashina.:D deci nu ar fi greu de transportat presupun. Nu m am hotarat inca si tot ma gandesc...

De asemenea am vazut si telescoape computerizate. Imi puteti spune mai multe despre acestea va rog?

Un telescop computerizat poate fi tot ceea ce ti-ai dorit, daca stii ce sa faci cu el. 
Altfel, iti transforma instrumentul mult visat intr-un soi de televizor alb-negru portabil, prin care vei putea vedea orice obiect in Galaxie si din afara ei, mai mult sau mai putin clar - luand in calcul si o infuzie de fonduri pe masura asteptarilor :D
Oricum, nu computerul din ele face toata treaba, desi ti-o usureaza mult pe-a ta, ca si observator - asa cum ziceam, cu conditia sa stii ce ai de facut cu el (si care-i sunt limitele). Rezultatele sunt foarte dependente de aptitudinile utilizatorului.
Ca regula de baza: daca vrei sa faci si poze prin el, ar fi de preferat sa fie pe montura ecuatoriala (sunt mai multe avantaje ce se leaga de acest aspect), iar daca in descriere zice ca are zeci de mii de obiecte catre care se poate orienta, asigura-te ca are si o apertura care sa-i permita sa ti le arate :)
Altfel, asa, pentru placerea proprie, si aproape exclusiv pentru observatii vizuale, un instrument de 4-5" in diametru, pe o montura alt-az computerizata, poate fi mai mult decat suficient, luand in calcul si conditiile mentionate de tine anterior.