-----------------------------------
cmatei
25 Feb 2014 13:29

Re: Luneta pentru ghidaj. Ce luneta?
-----------------------------------
In acest caz conteaza. Orice abatere de la figura de difractie ideala duce la scaderea SNR-ului, adica un tracking mai putin precis sau chiar imposibil.

Partea cu scaderea SNR e teoretica (si adevarata), dar concluzia practica e putin exagerata. Poti ghida la o adica si pe stea triunghiulara, cu coada sau neclara, dar vorbim totusi de centrul campului unei lunete, nu al unui fund de borcan.

@aandrei: cum ai intuit, calitatea optica nu e asa de importanta, insa cea mecanica da. Punctul slab al multor lunete ieftine e focuserul insuficient de rigid, ce va permite camerei de ghidaj sa se miste pe durata expunerii, cu rezultatul ca ghidajul corect pentru ea nu va fi corect si pentru camera principala (flexura diferentiala). Fie asiguri ceva sprijin camerei de ghidaj, fie inlocuiesti focuserul cu un tub fix, mai rigid. 

La dimensiunile astea pe eq6 greutatea nu e problema. Ramane chestiunea pretului pentru luneta de ghidaj.

Nu cred ca mai sunt programe de ghidaj care sa NU mearga la nivel subpixel. Eu ghidez la F/6 si pixeli mai mari decat camera principala, la F/6.2.

Daca nu ai deja o camera de ghidaj, nu te zgarci si ia-o din prima pe cea mai sensibila pe care ti-o poti permite (eu am schimbat 2 pana acum, per total nu am iesit deloc ieftin).