-----------------------------------
C.Ovidiu
09 Feb 2014 14:53


-----------------------------------
Salut Doru. mult succes in demararea noului proiect, o sa ai nevoie, in cea ce priveste calitatea obiectivul de binoculu din poza pot sa spun ca este ingrozitoare bund e nimic, am si eu un atfel de obietctiv este simplet doar o singura lentila din sticla de geam dupa cum se vede pe margine, cea ce inseamana ca este buna de aruncat la gunoi, nu ai ce face cu ea, stratul de antireflex de culoare roise care reflecta in rosu nu e asa bun el are rolul de a imbunatatii contrastul la lentila respectiva dar asta nu are asa mare importanta, ocularul cu reticul nu e asa bun lentilele is din plastic mai ales cea de la baza unde este gravat reticolul, din aceste elemente ar iesi dupa parerea mea un cautator atat nu mai mult, prismele is bune, dar nu te complica cu ele is bune la experimente, cel mai bine e sa ai o prisma diagonala sau oglinda zenitala din comert, cum si procedat. 
     In cea ce priveste obiectivul de 72/900 am si eu realizat, recent o  luneta folosind acest obiectiv, nu este pretentios e doar o simpla chinezarie, d.p.d. optic eu ia-si da nota 4 , luneta mea de 72/900 recent finalizata nu este sub asteptari din cate am putut observa, din testele efectuate folosind metoda star test dar si cea vizuala obiectivul va fii bun la observatii lunare solare si deep sky pe cer intunecat, mare branza nu iese e slab, am observat asta facand mai multe observatii cu ea, pentru a scapa de probleme o poti diafragma la 50mm, daca calitatea e proasta asta nu stiu vei vedea pe parcurs, in momentul in care ne achizitionam ceva nu stim ce calitate are, nu toate is bune, depinde de noroc ce iti vine, la mine stele is deformate optica e proasta. dar pt joaca e buna, totusi una din problemele incepatorilor in ATM este in momentul in care isi fac aliniamentul ( colimarea) instrumentului este  partea care terbuie mare atentie dar si la celelate operatiuni terbuie concetrate si atentie.
   In primul rand iti terbuie un tub optic, preferabil metal, sa aiba deschiderea cam de 75 -76mm exterioara, in care va venii obiectivul se gliseaza in tub sau daca vrei poti face 3 gauri in tub si la obiectiv pentru a prinde obiectivul sigur cu suruburi,  tubul pe interioar terbuie smirgheluit si vopsit negru mat ! apoi faci 2 diafragme interioare pentru a elimina reflexiile parazite, una cu o deschidere de 40mm si de 30mm, apoi un focuser comercial cu cremaliera e ce mai indicat si in acelasi timp usor de folosit, daca dispui de ajutorul unui strungar e mai usor.
Spor a mestereala  :D