-----------------------------------
C.Ovidiu
08 Feb 2014 21:50


-----------------------------------
Una din cele mai mari probleme care terbuie combatuta in constructia de instrumente optice fiind  trecuta cu vederea de incepatori in ATM este instalarea diafragmelor interioare in tub, care au rolul de a elimina reflexile parazite generate de peretii interiori ai tubului, dat fiind faptul ca tubul lunetei de 20mm are culoarea neagra nu reprezinta un avantaj, reflexiile nu dispar nicioadata numai daca sunt instalate diafragmele.
La o focala de 210mm extrem de mica este nevoie de inserarea a maxim 2 diafragme - daca e cazul, tubul pe care il folosesc are reflexii interioare puternice, asa ca o singura diafragma nu a fost indeajuns, am inserat 2 astfel de diafragme la pozitia exact calculata si inserate la precizie.
Pentru inceput am testat obiectivul proiectand pe perete becul unei veoze pana cand filamentul este vizibil clar si detalilat, daca filamentul becului nu se vede clar, bine definit fara ceata si distorsiuni obiectivul e cat de cat bun pentru astronomie, obs. terestre, in cazul meu filmentul este perfect vizibil, imaginea e limpede ( cristal) asta ca un test simplu pt. incepatori in evaluarea calitatii obiectivelor cu focala scurta, la cele de focala lunga imaginea proiectata este mica astfel incat este greu de efectuat o evaluare buna, la cele de focala scurta imaginea proiectata pe perete a tintei este mai mare astfel incat se pot distinge usor filamentele becului. Dar testul cel mai bun si precis este pe stele folosind tehnica star test.