-----------------------------------
Doru Dragan
28 Ian 2014 09:30


-----------------------------------
Pentru a afla raspunsul cu privire la civilizatia araba ar trebui sa aflam mai intai cum se face ca dupa secole de inflorire Egiptul a cazut, cum se face ca Grecia a cazut, cum se face ca India a cazut ... etc. Nu se poate nega contributia araba (islamica) la civilizatia umana. Arabii au facut exact ceea ce se stie, au preluat de la greci (si de la indieni si de la chinezi) au facut o sinteza, in unele locuri chiar au adus contributii proprii si au dat mai departe (prin evrei, de cele mai multe ori :) ) catre civilizatia europeana nascanda. Din pacate nu prea stiu ca Bizantul sa fi adus contributii majore in stiinta ... pare sa fi fost mai mult implicat militar-administrativ-religios. Faptul ca multe stele de pe cer poarta nume arabe spune ceva. Ceea ce a facut Ulugh Beg la Samarkand sta marturie despre contributia islamului. Incercand sa aflu mai multe despre "Gheorghita" de la Peuerbach am ajuns la informatia ca s-a straduit sa imbunatateasca Tabelele Alphonsine iar pentru asta s-a folosit de aparitia recenta a unor lucrari arabe traduse in latina unde aparea pentru prima data notiunea de "sinus". (Apropo de asta tot asa am aflat ca "sinus" vine din cuvantul latin care denumea sanul femeii :) notiune preluata de arabi de la indieni). De ce au cazut culturile egipteana, indiana, greaca, araba, romana etc.? Se numeste "decadenta" si are cauze interioare: imbuibare urmata de trufie :(