-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Ian 2014 23:04

Cadrane solare si alte instrumente astronomice arhaice
-----------------------------------
Intai am vrut sa deschid acest topic la sectiunea de ATM dar apoi m-am razgandit,constructiile despre care vreau sa discutam aici sunt pre-telescopice,asadar i-ar putea interesa pe cei pasionati de Istoria Astronomiei si mai putin pe cei  foarte scufundati in pixeli , arduino,ascom  si alte chestii ultramoderne. 
Am sa atasez aici cateva poze ale instrumentelor arhaice  a caror constructie am inceput-o.
Acestea sunt:
-un cadran solar azimutal din aluminiu de 14mm grosime,debitat,gravat  si de care nu m-am ocupat de prin anii '80.
(Deci asta este deja piesa istorica).
Nu mai tin minte nici macar pentru ce latitudine este gravat.
-un cadran solar azimutal  caruia i-am calculat si trasat cu creionul liniile orare pentru latitudinea Aradului
-un cadran solar ecuatorial cu liniile orare trasate cu creionul (deocamdata) doar pe fata care priveste spre Polul Nord ceresc ,lambda=Arad
-un quadratum geometricum ala Georg von Peuerbach
-un merkhet egiptean,adica un ''instrument al cunoasterii'' ,din care in poze se vede doar partea care se numeste ''bay''.
Toate instrumentele de mai sus necesita in continuare  diverse operatii de trasare,gravare,prelucrari mecanice,confectionari de alte piese,lustruire fond si vopsire gravari (a aluminiului ) sau  baituire si lacuire (a lemnului).


Nu stiu daca si cine s-a mai ocupat cu Gnomonica in Romania.
In ultimii ani ,Dan Uza a devenit expert in acest domeniu,deoarece a studiat si a construit numeroase cadrane solare,voi da linkuri spre articolele foarte interesante scrise de el pe aceasta tema si care se gasesc pe blogul sau.

Mircea