-----------------------------------
saiph
13 Ian 2014 16:04

Nivelare dubla
-----------------------------------
Salutare.

In urma unei discutii mai vechi referitoare la precizia necesare alinierii unei monturi ecuatoriale, am auzit si vazut de multe ori urmatoarea recomandare: "trepiedul trebuie adus mai intai la plan (orizontal), apoi si montura la fel; cele doua planuri (al capului trepiedului si al bazei monturii) trebuie sa indice acelasi nivel zero"
Am vazut chiar si [url=http://www.opticstar.com/download/Astro/Doc/mounts/Skywatcher/HEQ5-EQ6-manual.pdf]aici.

Intrebarea mea este:
 - atata timp cat nu am certitudinea ca nivela cu bula montata in corpul monturii (la baza ei) a fost instalata corect, pe un plan perfect orizontal, cat de important este sa nivelez montura dupa [url=http://www.youtube.com/watch?v=4fO6hyYtPwM]nivelul trepiedului, atata timp cat tot fac reglajul din picioarele extensibile ale trepiedului..?

Dpdv matematic, orientarea catre Polul Nord Ceresc facuta avand baza monturii nivelata "la ochi", fara a avea si trepiedul nivelat in prealabil, ar putea duce la un sistem de coordonate intrinsec (al monturii) rotit fata de sistemul de referinta (ecuatorial), si-atunci, cand zicem ca am aliniat montura in pol, de fapt sa fim offsetati tocmai din cauza diferentei de nivel dintre trepied si montura? (apare in polar-finder Polul, dar cu alte reglaje de latitudine si azimut... ma gandesc).

In alte conditii nu m-as fi obosit cu intrebarea asta, dar am mai primit o provocare recent, asa ca am mai intrebat in stanga, in dreapta, chiar mi-am verificat si montura, si am constatat ca am o eroare de 1.1 grade inclinatie a monturii catre V-SV - dupa ce am realiniat si polar-finderul (aflat prin balarii, la vreo 30 arcmin de axa RA). Ar trebui sa ma gandesc la o solutie prin care sa aduc cele doua planuri la zero, cu alte cuvinte - sa coincida? Se justifica efortul? Ar fi necesara o garnitura metalica prelucrata in unghi, ca sa compensez abaterea... cumva. Voi pune si o bula noua pe montura, intre timp, prelucrata mai cu atentie, ca sa elimin cat mai multe din erorile de tracking. Cer prea multe de la EQ5? :)


Multumesc celor care vor aduce raspunsuri, de preferat argumentate, si poate vor avea de castigat si alti colegi care si-au pus problema asta.

Cer senin!