-----------------------------------
Mircea Pteancu
12 Ian 2014 21:47


-----------------------------------
Va prezint aici primul meu proiect ATM din 2014 ,e drept unul din categoria ''mini''  :D.
Este vorba despre o lunetica cu apertura de 45mm ,focala de 300mm,deci raport F/6.6.
Obiectivul provine dintr-o aplicatie militara necunoscuta mie,este un dublet lipit,fara acoperiri AR.
Pentru atasarea pe montura ''pipe'' folosesc  scoica pentru lunete scurte ,si care are un diametru de prindere de 63mm -deci diametrul ''standard'' pentru tuburile de luneta de 60mm.
Tubul lunetei este din PVC cu perete gros,debitat la lungime si cu capetele indreptate pe strung.
Tubul este prevazut cu diafragme impotriva luminii parazite  (vreo patru sau cinci ,nu-mi mai amintesc :oops: ) si totul este vopsit in interior in negru mat.
Celula obiectivului este de tip ''push-pull'' si este executata dupa schitele mele,ca si portocularul filetat pe standard de 31,75mm.
Diagonala este de tipul cu oglinda si este de la Teleskop Service,ocularul din imagine este un Plossl Sirius de 25mm.
In aceasta combinatie,grosismentul este de 12x iar campul vizual efectiv pe cer al lunetei este de patru grade (si ceva).
Vineri seara si Sambata seara am testat luneta RFT 45mm F/6.6 si sunt multumit de rezultate.
La Luna nu are rost sa va povestesc despre imagine dar in Trapezul lui Orion,la 12x a prezentat discurile de difractie a trei dintre cele patru stele principale,companionii lui Mintaka si ,mai ales ,a lui Iota Orionis fiind clar vizibili.Iar la Jupiter mi-a prezentat aseara cei patru sateliti galileeni (doi foarte apropiati si situati la egala distanta de Jup la Vest iar ceilalti doi la Est) iar pe discul planetei la 30x /Plossl 10mm ,se vedeau clar cele doua benzi ecuatoriale.Tot la 30x ,se vedeau doi dintre cei trei companioni ai lui Sigma Orionis iar Lambda Ori avea forma de ''opt''.
Evident instrumentul nu-i perfect.La marginea campului imaginea stelelor prezinta  coma si astigmatism,iar cele doua benzi ecuatoriale ale lui  Jupiter se vad clar daca luneta este astfel focalizata incat in jurul discului planetei incepe sa se vada o usoara irizatie mov.
Cam pe 70%  din campul vizual,stelele sunt punctiforme...dar ce camp urias dom'le!
Iar stabilitatea si functionarea lina a monturii ajuta foarte mult la evidentierea detaliilor.

Proiectul nu-i tocmai finalizat.Am reusit sa gresesc gaurile pentru suruburile de prindere a parasolarului,trebuie sa inlocuiesc unul din suruburile celulei obiectivului (cel mai lung) si am zgariat vopseaua pe exteriorul tubului.

Mircea