-----------------------------------
mmarin
08 Ian 2014 00:48

Sky-Watcher BKP1145EQ1
-----------------------------------
De&#537;i telescopul face parte din categoria dedicată începătorilor, eu a&#537; avea oarece rezerve în a-l recomanda ca atare. De&#537;i arată foarte bine în noua haină neagră cu paiete, are suficiente hibe ca să-l determine pe un neini&#539;iat să depă&#537;ească limitele frustrării &#537;i să-l îndepărteze de nobila pasiune a scrutării cerului.
 Principala problemă e calitatea slabă a prelucrărilor mecanice. Montura, de exemplu are un joc măricel pe ambele axe, joc redus cu multă vasilină cu litiu &#537;i piuli&#539;e cu inel de fric&#539;iune a căror strângere trebuie reglată cu multă răbdare pentru a nu avea joc sau mi&#537;care prea greoaie. Sistemul de blocare - ni&#537;te &#537;uruburi cu cap fluture care se înfig în butucul de aluminiu - au tendin&#539;a să rupă bucă&#539;i din acesta la fiecare mi&#537;care gre&#537;ită. Cum am de gând să mă folosesc de montură cel pu&#539;in un an, până voi reu&#537;i să construiesc una mai solidă, aceste &#537;uruburi au fost scoase, tubul optic e destul de u&#537;or ca să rămână în echilibru dacă nu-l love&#537;ti cu cotu'.
 Altă sursă de frustrare o constituie focalizatorul, tubul portocular având un joc respectabil. E de-a dreptul plăcere să încerci să focalizezi imaginea la un grosisment de 100 sau mai mult, obiectul sărind când în stânga, când în dreapta, după cum mi&#537;ti ocularul în sus sau în jos. Dacă mai adăugăm &#537;i tremurăturile induse de picioarele prea sub&#539;iri ale trepiedului, e de în&#539;eles că tre' să ai răbdare, nu glumă.
 Telescopul vine accesorizat cu un căutător cu punct ro&#537;u, de-acum clasicele oculare Super 10 respectiv 25mm &#537;i un Barlow 2x. Acesta din urmă e o glumă proastă: o simplă lentilă din sticlă de calitate inferioară, cu dispersie mare &#537;i fără acoperiri antireflex. Bun de aruncat.
 N-am aruncat decât lentila, tubul de plastic a fost dotat mai întâi cu un obiectiv de proiector de film de 8mm cu focala de 18 mm &#537;i luminozitate 1:1,4 rezultând un erector 3.5x bunicel iar mai apoi cu un grup divergent scos dintr-un zoom redevenind Barlow.
 Ocularele sunt cunoscute, &#539;in doar să precizez că cel de 10mm are o distorsiune pincushion pronun&#539;ată &#537;i se comportă lamentabil în asociere cu un barlow sau erector pierzând rezolu&#539;ia mult mai repede decât cel de 25. Practic, cel de 25, adus cu un "prelungitor" înfipt în Barlow la acela&#537;i grosisment cu cel de 10 dă imagini mult mai "sharp"
 Sistemul de colimare are &#537;i el metehne, după aliniere e nevoie să strângi &#537;uruburile de blocare câte pu&#539;in, prin rota&#539;ie având grijă să corectezi orice tendin&#539;ă de "fugă" a oglinzii din pozi&#539;ia optimă.
 După toate defectele enumerate mai sus, care ar fi păr&#539;ile bune?
 Mai întâi oglinda. După colimare mi-a arătat ni&#537;te inele perfecte în jurul punctului central iar colimarea s-a men&#539;inut cu ocazia singurei ie&#537;iri în câmp din decembrie când a fost zdruncinat pe bicicletă cale de 13km.
 Apoi ar fi portabilitatea: toate componentele cu excep&#539;ia trepiedului, plus alte obiecte indispensabie ca termos, hăr&#539;i, lanternă, gustări î&#537;i găsesc locul într-o geantă nu prea mare &#537;i nu foarte grea.
 Despre calitatea imaginii nu am decât cuvinte de laudă; ata&#537;ez o imagine luată pe 6 ianuarie cu webcamu' înfipt în locul ocularului: