-----------------------------------
Sarrah
06 Ian 2014 20:08


-----------------------------------
Am citit o carte scrisa de Tolstoi daca nu ma insel ceva cu un "hiperboloid"

Nici mai mult nici mai putin decat un laser,imaginat de scriitor. Secretul consta in puterea de concentrare a luminii. 
Hai sa spun cate ceva despre acest roman superb...prin aceasta arma un rus (logic, scriitorul fiind rus) ajunge in final...(ati ghicit!) sa ajunga guvernatorul...SUA :mrgreen: 

dar romanul e superb, superb!
Cum reuseste? La inceput santajeaza milionari (cred ca da, nu se inventasera miliardarii saracii de ei)
si chiar incendiaza (arunca in aer o uzina chimica germana) cu laserul (inca prototip)

Apoi stapaneste marile, suplinindu-si veniturile (finantat deja fiind de cei santajati si amenintati cu aruncarea in aer a fabricilor) jefuind vapoare fara lupta, oprindu-le doar prin jeturile de abur ce tasneau la contactul razei deosebit de subtiri cu marea...le taia instantaneu catargul...

Dar, cum cucereste America?
Nici mai mult nici mai putin...pe o insula in Pacific foreaza un put foarte adanc cu laserul, pana ajunge la "olivina"...ceva de genul magmei dar bogata in AUR.

Si, pur si simplu a destabilizat economia SUA aducand pe piata mari cantitati de aur...ieftin...
Pentru a opri declinul economic, e numit guvernator si inceteaza manevra cu aur...

Acum, revenind "la oile noastre" un astfel de laser ati putea face daca, focalizand razele soarelui cu una din lentilele voastre (nu neaparat oglinzi) reusiti sa trimiteti la ceva distanta acel punct luminos din focar. Chiar si cu o lentila mica poti aprinde lejer o hartie daca obtii acel punct de lumina concentrata.
Meritul lui Tolstoi (ca si al lui Arhimede) e ca au imaginat ceva ce nu mai fusese facut...
Distractie placuta cu lentilele si oglinzile, dar atentie la ce incendiati, nu e de gluma!
(poate ajungeti sa-i luati locul lui Obama)

Aici imi permit sa citez cateva versuri dintr-o poezie proprie, dedicata dentistului meu...
Poezia e mai lunga, doar finalul:

"Si-atunci, ii voi lua locul lui Obama
Toti imi vor spune Misis President
Dar meritul va fi, de bunaseama,
Al Dr...(numele)
Seful   (cabinetul)...dent... :mrgreen: