-----------------------------------
Andrei Ion
04 Ian 2014 14:21


-----------------------------------
in urma cu multi ani, m-am chinuit si eu cu ''optica'' lui Dodoc, si am ajuns la doua concluzii.

1. Petre Dodoc nu a avut nici cea mai mica preocupare pentru telescoape.

2. Domnia sa, ori nu stie sa explice fenomelele fizice, ori nu le intelege, si umple paginile de formule si ecuatii, sa ia ochii. Si pe vremea comunismului mai erau astfel de profesori universitari, facuti pe linie de partid, si care nu aveau habar de ce predau, ci doar copiau ce gaseau prin diverse carti straine. Asa incat alegerea acelei profesoare, de a nu preda dupa cartile lui Dodoc imi pare perfect normala.

Cat priveste mesajele domnului Andrei Ion, la inceput eram un pic nedumerit, ca sa nu zic alarmat, de afirmatiile sale. Dar dupa ce am vazut ca il intreaba pe Tavi Stanescu cu ce se ocupa, de isi da cu parerea despre telescoape, mi-a revenit zambetul pe buze (asta ca sa nu spun ca am ras sa mor).


Personal nu contest calitatile profesionale ale altora.Dar stiu ca unii "lautari "canta dupa ureche"",altii sunt "notisti",cum de altfel in orice domeniu sunt" ürechisti"si "notisti".Cand aud ca cineva "parabolizeaza"oglinzi de telescop in bucatarie sau le aluminizeaza pe  la baie,normal ca-mi pun intrebarea cum procedeaza,cu ce tehnologie.materiale,instalatii de lucru.Pe d-nul Nemes Gyozo de la Tg. Mures il cred ca poate construi o masina de prelucrare oglinzi,pentru slefuirea lor,d-nul fiind inginer si aratand ce a realizat,cel putin in fotografii.Apreciez tinerii de la alte cluburi care chiar publica modul de realizare a instrumentelor ( cineva de la Tg. Mures s-a chinuit un an jumatate si a mai si spart o oglinda aproape gata),unii chiar recunosc ca au inceput greu cu tehnica aceasta ,optica.Un baiat din Arad spune ca a trimis lui O.S. la Timisoara oglinda pentru aluminizare( sper ca a facut aluminizarea la IOT,in vid,la presiunea de 2*10^-5 torri,dupa ce in prealabil a incalzit-o la 200 grade celsius si a mai facut si degazare vreo 10 minute.Puritatea  aluminiului 99.99%,evaporare din sursa de wolfram.Wolframul se culege dupa teava de apa rece din baie,nu din bucatarie.Sigur are acasa o instalatie BALZERS 500 sau 710.
Daca va spune ceva partea serioasa de mai sus,va apropiati de opticienii "notisti",altfel.radeti in continuare cu gura pana la urechi si de mine si de Dodoc.Eu unul,"vad pe cer "doar luna si soarele,mai stiu de carul mare,carul mic,steaua polara,sf.Ilie care umbla cu carul de foc si cam atat.Pentru ghicit in stele las pe altii.
In cazul in care putem face schimb de informatii in domeniul prelucrarilor pieselor optice si construirii de aparate optice putem comunica si serios,altfel,radeti mai  departe
P.S.Pe 25.12.2013 ,pe NATIONAL GEOGRAPHIC HD a fost un documentar despre intretinerea oglinzilor de telescop de la observatorul  din desertul Atacama din Chile.Pentru cine inresezeasa........dar nu pentru "urechisti".
Parabolizarea se poate si prin telepatie.Unii "guru"in domeniu pot.