-----------------------------------
MrMxyzptlk
02 Ian 2014 14:32


-----------------------------------
offset = bias

daca am inteles bine rabeir foloseste un Canon pentru capturi si din acel moment roata de filtra motorizata cade, nu? insa ai dreptate cu un CCD si roata de filtre poti sa faci dark-uri. problema cu dark-urile standard facute, este ca eu nu cred ca echipamentul este atat de stabil incat un dark facut in aceeasi conditii intr-o seara sa fie valabil si seara urmatoare. iarasi, vorbesc de un DSLR si variatiile mici de temperatura. la procesarea master dark-urilor facute de mine, punctele hot niciodata nu au fost la fel la numar desi foloseam 5 dark-uri la capturi similare pe doua nopti diferite. Un CCD cu racire poate ca stabilizeaza acest lucru, nu stiu, insa la un DSLR fara racire nu mai ai acel noroc. Sigur, ai dreptate, poti sa stabilizezi sistemul si sa faci dark-uri la fiecare cateva luni, insa ai nevoie de investitie serioasa (modarea camerei DSLR pentru racire, sau CCD cu racire). Iar la flats-uri e musai sa faci in conditii similare astfel distrugi fotografia in loc sa-l corectezi. Iti imaginez ca daca nu tii non stop CCD-ul in telescop fara a misca, n-o sa ai doua pozitii exact identice la introducerea CCD-ului. Nici metoda "amurg" nu este viabila pentru flat-uri daca schimbi pozitia camerei pe telescop pe parcursul noptii ... Singura metoda "amurg" care poti sa folosesti cred este ca faci expuneri noaptea si in zori dupa ce ai terminat de lucru si inca nu ai schimbat pozitia cameri faci flat-uri. In opinia mea personala (desi incepator) cea mai buna optiunea este un flatbox sau unul electrolumisecent cum ai spus tu.