-----------------------------------
Mircea Pteancu
01 Ian 2014 17:55


-----------------------------------
In acest moment ,in ''Bazar'' este de vanzare un binoclu 8x30mm.
M-am gandit ca poate pentru unii dintre pasionatii de binocluri va fi interesant acest review al neobositului  Holger Merlitz:


http://www.holgermerlitz.de/seven8x30.html

La originea binoclurilor 8x30mm stau binoclurile Zeiss 8x30mm ,fie  ''Deltrentis'' -varianta cu focalizare individuala, fie ''Deltrintem'' - varianta cu focalizare centrala.
Se pare ca aceste binocluri au fost cele mai ...clonate binocluri din istorie (asta ca sa fim ''finuti'' si sa nu spunem taraneste ca au fost copiate).
Aceste binocluri,mentionate deja drept ''Deltrentis'' in cataloagele Zeiss incepand cu  1920 , au constituit o nisa de sine statatoare de binocluri foarte apreciate in Europa pentru aplicatiile militare si paramilitare.
Eu detin si folosesc frecvent ca ajutor in cautarile de obiecte pentru observatii telescopice,o clona IOR  a binoclului Deltrentis.
Desi transmisia de lumina nu este cea mai buna posibila,imi place foarte mult calitatea imaginii din binoclul meu IOR 8X30mm,atat in sine cat si din punct de vedere utilitar.
Initial,inainte de a ajunge la mine,acest binoclu a fost achizitionat de prietenul meu Csillag Attila ,din Ocska,piata de vechituri din Arad la un superpret de superpromotie de 60 lei.
Acest binoclu a  fost o pleasca ,  insa pentru a putea fi utilizat a trebuit sa fie reconditionat de catre stimabilul nostru coleg zoth.A fost necesara o curatare generala,dezlipirea si relipirea cu balsam de Canada a obiectivului stang ce facuse ''fungi'' si recolimarea binoclului.
Binoclul IOR 8X30mm se dovedeste acum un ajutor nepretuit in cautarile mele de stele duble  dupa PSA sau CSA unde,intr-un binoclu mai mare,campurile stelare vazute pe cer ar deveni de nerecunoscut 
din cauza numarului prea mare de stele fata de cele plotate in atlase.
Asadar cei care detin un asemenea instrument,fie el un original Zeiss fie vreo clona cum este IOR -ul meu,fie o clona austriaca,ruseasca sau bulgareasca , detin si o particica din istoria universala a celui mai raspandit binoclu militar care a vazut cele mai multe fronturi de razboi ,granite,transee si redute din istorie.

Capacitatea instrumentului de a oferi imagini in sine ale obiectelor astronomice este chestionabila din cauza aperturii fizice a obiectivelor.Dar calitatea generala a imaginilor si campul imens de 8 grade asigurat de ocularele Erfle asigura succesul acestuia exact in domeniul pentru care teutonii de la Zeiss l-au proiectat:detectarea  tintelor -in cazul nostru,astrii.

Mircea