-----------------------------------
C.Ovidiu
29 Dec 2013 20:12


-----------------------------------
Focuserul l-am modificat, am procurat un adaptor care va glisa perfect pe diamteru exterior al tubului dat fiind faptul ca capacul de borcan era mai mare si terbuia sa ingrosez marginea tubului sa intre, am gasit un adaptor potrivit pentru tubul optic dar si pentru vechiul sistem cu capac, se imbina perfect dat fiind faptul ca noul adaptor e mai gros si ma bucur de asta, l-am insterat in capacul de borcan iar apoi iam facut gaurile pnetru montarea suruburilor, e foarte rigid asa ca acuma va merge, numai terbuie sa introduc doar capacul in tub si sa il strang am vazut ca nu prea sta in pozitia care ar terbui, asa ca am intarit designul, capacul din metal l-am insterat intr-un adaptor si apoi intreg sistemul -prins cu suruburi, pt. focusare voi folosii sistemul sugerat de Erwin pe care il aveam in plan de la bun inceput, totusi vroiam sa testez exact locatia la care se furnizeaza imaginea.

CU OCAZIA ASTA am indreptat luneta spre cer pentru a testa focuserul dar si optica, operatiunea efectuata ieri, luneta a avut prima sa lumina THE FIRST LIGHT la Jupiter se vedea superb clar frumos stetele punctiforme fara distorsiuni si alte iritatii in imagine asociata cu optica proasta chiar si pe seeing bun.

Azi am procurat materialele pentru focuser tub cu filet interior si exterior pentru focusare fina prin rotatie, sistemul este identic cu cel pe care l-am construit la dobsonianul de 6 inch.
         Sistemul nu se poate decolima singur de la sine, luneta asta rezista si la un cutrermur de mag 11 si inca ramane colimata la precize, cand aveam telescopul dobsionain de 6 inch acum nu il mai detin, cand faceam observatii , a cazut de pe banca, sa trantit bine, apoi tubul sa rostogolit in panta cam 5 - 6 m sa rostogolit si apoi sa oprit in groapa de drenaj de langa cabana, nu era adanca cam 30cm adancime, am crezut ca asta ia fost, pana aici ia fost viata , sa spart oglinda sa dus intreg telesscopul, tulai Doamne da ce sa intamplat, ( in gandul meu) ca sa vezi in final dupa ce am ajuns la el statea linistit se odihnea dupa in stresul pe care la avut in timplu rostogolirii, m-am uitat sa verific nu s-a spart oglinda totul e inregula e interg, Surpiza nu a avut nici pa.. cum se spune oglinda era intreaga, usor decolimat dar a supravietuit la asa rostogolire si cazatura sa sufere doar o simpla decolimare mica de tot cam 1 cm sa deplasat,nici atat 5mm apox, apoi l-am recolimat dar la o asa cazatura se decolima serios sau era Terminat