-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Dec 2013 23:54

Montura pipe Penelopa cu scoici de constructie proprie
-----------------------------------
Am inceput cu un trepied de teodolit de la care am folosit doar picioarele si suruburile de articulare a lor la capul azimutal.
Montura propriu-zisa a fost realizata dintr-un Teu  din fonta de 1.5 toli si niste bucati de teava din otel , asortate ca diametru si filet cu Teul,cumparate de la Romstal.
Restul componentelor din metal au fost  executate de un mester.
Patina de fixare este lata de 70mm si lunga de 180mm.
Suruburile de fixare a scoicilor si adaptorului sunt M10 pas normal si sunt captive dar cu joc foarte mare de 2mm pe diametru in carcasele fixate de patine.Aceasta le da posibilitatea de autocentrare dupa piulitele T de M 10 din talpa scoicilor si din adaptorul in coada de randunica.
Adaptorul in coada de randunica este destinat numai telescopului TS de 100mm F/14.
Cel mai mare telescop pe care-l va purta aceasta montura va fi RFT Newton 125mm F/4.5 care-si asteapta randul sa intre la reconstructie in ''Da hauz o' pein''.
Scoicile din lemn sunt executate de subsemnatu' ca si intreg montajul,slefuitul,vopsitul si lacuirea.
M-am inspirat dupa o montura pipe construita de catre Doug Bailey de pe 60mmtelescopeclub.
D-na Carol ,tot din grupul respectiv,a executat  o asemenea montura.
Ii multumesc lui Doug si lui Carol pentru inspiratie,surorii mele Maria Ana pentru ca mi-a facut cadou de ziua mea trepiedul de teodolit ,nepotului meu Gratian pentru ca a rascolit piata de vechituri din Oradea pana ce mi-a gasit trepiedul.
Si mai ales sotiei mele,pentru rabdarea de a suporta suieratul flexului si tiuitul masinii de gaurit in numeroasele mele montari,demontari si modificari ale componentelor unei constructii care parea ca nu se mai finalizeaza niciodata.
Intocmai ca si camasa lui Ulise tesuta de Penelopa.
De unde provine si numele monturii.
Mircea