-----------------------------------
Stanescu Octavian
24 Dec 2013 21:43


-----------------------------------
Auleu aici avem probleme ...probabil nu vei crede ca amatorii ce fac oglinzi stiu mai bine sa masoare precizia unei suprafete optice decat cei mai buni opticieni de la IOR. 
au auzit opticienii de la IOR si au lucrat cu  metoda Foucault si Ronchi  din centru de curbura a concavitatii?  sunt multe de citit pt cei profesionisti din Romania pana sa poata ei face oglinda concava functionabila .
sigur exista prin Bucuresti ceva interferometru dar nu merge peste 10cm diam . 
opticienii profesionisti stiu si folosesc calibre si se uita la inele circulare asta nu e suficient ca precizie si nu merge la 30cm diam nu face si nu are nimeni calibru asa mare . 
Cu simpla metoda a egalizarii fotometrice cu Couder screens + lama  amatorii fac acasa in bucatarie oglinda parabolica . din cate stiu nicio fabrica din Romania nu poate face oglinda parabolica functionabila .
Dar in prezent amatorii folosesc si interferometria pt a face control la oglinzi si de 1m daca e cazul (bath interferometer)  eu folosesc Twyman&#8211;Green interferometer cu referinta sferica.  dar si dublu pass cu referinta plana.