-----------------------------------
Andrei Ion
22 Dec 2013 17:13


-----------------------------------
Foarte interesant si in acelasi timp vast, subiectul propus de Teo.
Ceea ce mi-as dori eu ar fi sa axam discutia mai mult pe experienta si practica noastra observationala si mai putin pe clisee (multe dintre ele neadevarate) preluate de pe net.
Antireflexul, mai ales acela care isi respecta numele are principalul rol de a mari transmisia de lumina a unui obiectiv si nicidecum de a modifica raspunsul lui spectral.
Diferentele de transmisie(+/- 5%) care apar la capetele benzii vizuale sunt mult prea mici pentru a fi percepute vizual asa cum bine zicea Horatius mai sus.
Sigur ca exista si depuneri speciale care stau la baza fabricarii filtrelor sau a oglinzilor reci/calde/dicroice dar asta e un subiect strain pentru discutia de fata.
Nici folosirea unor sorturi mai deosebite de sticle nu sunt convins ca duc la modificarea semnificativa a raspunsului spectral.
Este adevarat ca multe flinturi dense au o transparenta galbuie dar raspunsul final al unui obiectiv sau ocular care folosesc o astfel de sticla va depinde esential de modul in care acestea au fost acromatizate.
Un pasaj foarte interesant legat de subiectul in dezbatere am gasit in cartea reverendului Ellison, The Amateur's Telescope (1920) in care se refera tocmai la raspunsul spectral al combinatiei dintre un ocular neacromatizat si un obiectiv de refractor acromat:

 ... its slight departure from achromatism helps to correct the secondary spectrum of the refractor, especially if the objective be, as very many are, a little over-corrected for colour.

Mai gasim in afirmatia de mai sus inca o subliniere interesanta, multe din obiectivele vremii erau supracorectate pe culoare, asta insemnand in limbajul zilei de azi ca aveau un focal mai lung pe culoarea albastra si deci o contribuite mai mica pe imaginea finala a culorilor reci.
Experimentele puse in practica de mine cu diverse obiective proiectate cu acromatizari diferite mi-au aratat ca aici se ascunde cheia nuantei pe care o are imaginea finala data de un acromat.STRATUL ANTIREFLEX DEPUS PE SUPRAFETE OPTICE EXTERIOARE,IN CONTACT CU AERUL,ARE ROLUL DE A MICSORA REFLEXIA UNEI RAZE LUMINOASE CARE CADE PE SUPRAFATA RESPECTIVA.RASPUNSUL SPECTRAL VARIAZA IN FUNCTIE DE TIPUL DE STICLA,GROSIMEA STRATULUI DEPUS SI CEL MAI IMPOPTANT,UNDE VREM SA AVEM UN MAXIM DE TRANSMISIE,ADICA LA CE LUNGIME DE UNDA DIN SPECTRUL VIZIBIL.PELICULA ANTIREFLEX CU UN STRAT,DIN MGF2(FLUORURA DE MAGNEZIU ) ARE MAXIMUL DE TRANSMISIE IN FUNCTIE DE FILTRUL MONOCROMATIC FOLOSIT LA MASURAREA DEPUNERII PELICULEI IN VID.CURBA ARATA CA O CURBA GAUSS.LA DEPUNERI MULTISTRAT,CURBA ESTE FOARTE APROAPA DE MAXIM PE TOT SPECTRUL VIZIBIL.CAND SE CALCULEAZA UN SISTEM OPTIC,CALCULUL SE FACE IN ASA ZISA  OPTICA ALBASTRA  ,  ADICA SE IA IN CALCUL RADIATIA CU LUNGIMEA DE UNDA 550 NM,CARE ARE CULOAREA ALBASTRA IN SPECTRUL VIZIBIL.LA DEPUNERI MONOSTRAT ANTIREFLEX,LA 550 NM ESTE TRANSMISIA MAXIMA,SPRE AMBELE CAPETE ALE SPECTRULUI SCADE.