-----------------------------------
URANUS7
10 Dec 2013 13:46


-----------------------------------
Multumesc Octavian. Sigur ai dreptate. Eu m-am repezit sa trag cat mai multe (doar vre-o 10-11000 in cazul asta) dar n-am avut destula grija pentru reglajul expunerii. De regula trebuie luat in calcul si ceea ce se poate face ulterior, adica la captura prioritatea e expunerea, imaginea nu trebuie sa apara pe ecran exact asa cum ne-ar placea sa arate in final , caci procesarea ulterioara poate rezolva, corecta ... dar pana la o limita. La expuneri lungi evident imaginea la nivel de cadru este afectata. Eu am insa doua griji, ca sa zic asa, atunci cand stabilesc expunerea:
- sa nu am mult de lucru ulterior, la procesare (cand sunt turbulente mai ales).
-  mi-e teama ca nu am de unde sa-mi mai scot contrastele locale, care dau spatialitate imaginii. 
Chameleonul acesta mono, prinde maxim 18 fps si avand rezolutia maricica (1.3 Mpix) simte mai rau orice turbulenta, caci e "lenes".
Am tras deci 11 000 cadre, fiecare in format TIF si le-am selectat pe cele mai bune 800 dintre ele. Apoi cu AutoStakkert!2 Beta am facut 4 variante de suprapunere dintr-o singura rulare: pentru 200, 300, 400 si 500 cadre din 800. Am inspectat cele 4 variante rezultate, sa vad care are claritate mai mare si n-am ales-o pe ea ci  pe cea cu 100 cadre mai multe , suprapuse. De ce? Pt ca nu-i destul sa fie clar RAW-ul ... mai tb sa aiba si "consistenta" adica sa reziste la un usor stretch +wavelet-uri ulterioare. Aici e de acumulat experienta caci oricum, nu sunt reguli fixe datorita distributiei diferite a entropiei in cele 800 cadre de intrare (clasament).

Excelent ar fi de facut o OPTIMIZARE (nu stiu cum) caci exista un numar N, dintre primele cadre, fata de care daca se adauga  cadre urmatoare din "clasament", acestea pot afecta negaativ rezultatul suprapunerii (detaliile) iar daca se scad din coada inainte de suprapunere, (N-1, N-2..etc) rezultatul suprapunerii devine inconsistent, foarte vulnerabil la post procesare, in sensul  aparitiei zgomotului la cea mai mica tentativa de procesare.

Excelenta poza ta. :)  Toate bune !