-----------------------------------
larrylart
11 Ian 2007 12:47


-----------------------------------
Ceea ce vreau eu sa spun este ca unii astrofotografi urmaresc sa faca imagini frumoase fara a urmari ceea ce este si util stiintific.

Si aici cred ca gresesti - inteleg gind zici uni zici un procent important (ma rog chiar daca nu e majoritar) - daca nu e asa atunci afirmatie nu isi are rostul.
Eu zic ca nu e exista nici unul care face astrofotografie DSO care sa nu fie extrem de pasionat de astronomie in general si care sa nu fie cu lectiile de baza la zi in asta.

Trebuie sa fii nebun sau extrem de pasionat ca sa justifici investitia de bani pe care o cere domeniul asta o cere (bani care chiar la standardele din vest sunt o avere) Iar majoritatea care investesc bani astia nu sau nascut bogati - fac un sacrificiu pt asta destul de mare. Sa nu vorbesc de sacrifici de timp, de rabdarea pe care o cere si de cunostintele pe care sa ti le insusesti. Unul care sufera de "autoeroticism" cum zici tu gaseste methode mult mai ieftine si rapide sa isi exprime asta (isi cumpara o masina frumoasa, haine etc) in nici un caz nu cred ca abordeaza calea asta. 

Si nu cred ca procesul de a face pozele "frumoase" in sine sunt obiectul pasiuni ci ce reprezinta. Daca intrebi un astrofotograf dso despre poza lui sunt convins ca majoritate stiu sa iti dea delatii despre aproape orice pixel in imaginea aia. Toti pe care ii stiu dupa ore sau nopti de munca pt o imagine, stau cel putin tot atit de mult sa analizeze imagine si fiecare mic detaliu din ea. Stiitific poate e de dezbatut valorea ei (exceptie citeva cazuri) dar educational asta inseamna mult. Ca sa nu mentionez acum importanta pe care o are in popularizarea astronomie in mase. Cum zice si Robert: "The fascinating natural forms and colors of galaxies, nebulas, and other deepsky objects are deeply aesthetic and have inspired many to learn more about our wonderful universe." 

Eu zic ca impresia ta ca astrofotografia DSO e un hobby de "point and click" la care factorul cheie e cati bani ai sa investesti in echipament si rezultat e doar o poza cit mai "frumoasa" e gresita.


Larry