-----------------------------------
Herr_Alien
13 Noi 2013 10:31


-----------------------------------
:lol: Hmm, 'oameni de calitate', asta mai deschide inca o directie pe care s-ar putea bate campii. Eu unul stiu ce hibe am, asa ca nu ma bag in respectiva categorie. Ceva sfaturi insa s-ar parea ca ai nevoie, asa ca ii dam bataie:

Direct concluzia: intalneste-te cumva cu grupul din Iasi, ca sa vezi efectiv ce inseamna lucru la telescop. Pana atunci, da-i inainte cu binoclul.
Sau daca n-ai rabdare, dob-ul de 200/1200.

Mai dezvoltat:
Depinde destul de mult si ce vrei sa observi. Per ansamblu, Dob-ul 200/1200 e o idee mai avantajos: aduna mai multa lumina, ceea ce e de bine atat la planete cat si la DSO

Daca esti un planetarist infocat, s-ar putea sa vrei ceva cu montura ecuatoriala (sa poti sa mergi la puteri mari de marire si sa si urmaresti usor planeta in miscarea diurna) si cu focala lunga, ca sa poti sa obtii grosismente mari cu oculare cu focala mai lunga, cu toate avantajele aferente (eye relief maricel chiar si la preturi mititele, probabil si oglinda secundara mai mica => obstructie centrala mai mica => contrast ceva mai bun).
Nu este insa o regula; dom' Gaman Gabriel d-aici de pe forum e genul asta de planetarist, si foloseste bine merci un dob 200/1200. Habar n-am cum se descurca cu urmarirea, mai ales la puteri mari, da' cumva face si ii iese.

Daca insa trebuie sa iti stergi saliva de la coltul gurii cand auzi de variabile, nove sau comete, atunci un instrument cu F/D mai mic iti ofera un camp real mai mare, mai potrivit pentru activitati "d-alde d-astea". Caz in care iti spui 'nu-mi pasa de Jupiter' si iti iei un telescop cu F/D mic (acel 150/750 sau din nou, dob-ul 200/1200).
Pe de alta parte, nici asta nu e o regula :). Cei de la AAVSO (altii care saliveaza dupa stele variabile) nici macar nu recomanda un tip de telescop sau un F/D. Ei zic ca cel mai bun telescop pentru observat stele variabile e ala pe care il ai. 
In plus, chiar si un F/D de 5 il poti folosi la planete. Probabil o sa fie cam greu sa ajungi la puterea maxima teoretica, da' Pata Rosie de pe Jupiter tot o sa o vezi.

Cum stai cu spatele? Ceva contracturi musculare? Ca un telescop mai maricel (dob-ul 200/1200) poa' sa ajunga la ceva kile de carat.

Si atunci cum alegi? Nu stiu ce anume ti se potriveste tie cel mai bine, asa ca o intalnire cu grupul din Iasi s-ar putea sa fie exact ceea ce ai nevoie. Binoclul - nu il subestima. Pentru variabile stralucitoare, sau cand ai nevoie de un camp real de la 3 - 4 grade in sus, binoclul nu are rival. Repet, nu are rival.

Deci, te gandesti la ce domeniu ti se pare mai interesant, te intalnesti cu posesori de telescoape ca sa vezi cum se lucreaza cu unul, cat de usor se transporta, care sunt problemele tipice pentru fiecare categorie de instrument si de observatii, si abia apoi iti iei ceva.