-----------------------------------
Niky360
07 Noi 2013 07:34

Cometele 2P/Encke, C/2012 S1, C/2012 X1
-----------------------------------
Ehee pe langa C/2013 R1 , am zis sa fug din gradina blocului in parcarea din fata lui ca sa vad si Encke cu ISON. 

C/2012 X1 LINEAR - am incercat din gradina sa o gasesc intre 05:00 si 05:15, dar este incapatanata rau.. nici acum nu stiu exact daca am vazut-o deoarece ce am vazut eu era foarte-foarte difuz si mi-e sa nu fi fost vreo reflexie, acum am verificat in Stellarium pozitia exacta si parca acolo se afla si ce am vazut eu... maine incercam din nou :)

C/2012 S1 ISON - aflata aproape de &#946; Virgo am tras o fuga in parcare sa o vad si pe ea. Nu mi-a fost greu sa o identific deoarece era sigurul obiect difuz ce se lungea :)). Coama avea 1' si coada cred ca avea 2-3', dar reuseam sa o disting fortand bine vederea periferica. Merita sa o revizitez zilele urmatoare. Am observat-o intre 05:20 si 05:30.

2P/Encke - prima si ultima observatie a acestei comete deoarece astazi abia am prins-o la nici 0.5° deasupra unui bloc si cum continua sa coboare pe zi ce trece nu o voi mai observa din pacate.. Dupa ceva cautari am gasit cometa la 05:35.
Aspectul era asemanator cu al cometei Lovejoy, dar la o scara mai redusa coama avand 2-3' la altitudinea de 13°. 

Avand in vedere magnitudinea cometei Lovejoy si anume 6.5 , estimez ca Encke ar avea cam 7-7.5 , iar ISON  8-8.5.


Daca am mancat vreo litera sau m-am exprimat gresit, ma scuzati, dar ma dor ochii in cap de somn in acest moment. :)