-----------------------------------
Mars Boy
30 Oct 2013 14:08


-----------------------------------
Nu e nevoie sa "cari" in spate. Eu luneta mea de 70/500 o tin in mana in mers. De tubul din aluminiu. Nici nu se simte si mai mult de 500m. Refractoarele pana in 90mm sunt usoare. Monturile au ceva greutate dar AZ urile sunt usoare si ele. Cu EQ-urile e mai greu putin. Cat priveste extinderea bugetului... nu cred ca merita ( acum ) sa dai 200E pe instrument si sa nu te prinda sau sa nu iti fie indeplinite asteptarile initiale...eventual acum se dubleaza si asteptarile... si ar fi si mai greu in cazul asta. Cu o luneta de 70/500 sau 70/900 iti faci treaba mult timp si nici nu spargi bugetul. Iti mai iei si un filtru solar, 4 filtre colorate si faci si observatii solare (eventual si o prinsma la 45 de grade ca sa faci si observatii terestre ... in caz ca nu vine inclusa in pachet). Sunt utile si nici nu spargi banca ca sa zic asa. Dupa ce te familiarizezi cu domeniul in general, chiar iti recomand (in cazu in care te a prins si iti place indeajuns) sa faci pasul la un instrument mai mare. Si eu tot cu 70/500 am inceput, dupa ce am cerut pareri aici. Oricum eu eram hotarat pe un refractor dar nu stiam ce lungime focala sa aleg. M am decis pe un 500mm pt ca este ultra portabil si e si foarte ieftin. Pe viitor o sa achizitionez un 900mm minim ( 90/900 ). Asta am in plan. Cu cat este mai lung tubul cu atat corectiile imaginii sunt mai bine facute si factorul de marire al imaginii este mai mare. Cu restul de bani mai poti sa iti iei un binoclu 10x50 cu care poti explora foarte frumos cerul noaptea. Dupa cum vezi ... si Saiph si valy te sfatuiesc sa o iei treptat. Bafta !