-----------------------------------
emilf
06 Oct 2013 13:39


-----------------------------------
Nu sint doctor in atrofoto, dar de cind cochetez cu pozatul planetelor am ajuns sa respect citeva puncte de vedere:
1. Colimarea telescopului o fac obligatoriu de cite ori pun intrumentul in pozitie. Primul vinovat pentru abateri a fost, cel putin in cazul meu portocularul standard al focuserului de la Skywatcher care nu imi aseza fix in aceeasi pozitie cu precizia necesara colimatorul pe timpul colimarilor ca si camera ccd sau ocularele folosite, pozitia acestora intimplatoare fiind dictata de modul de stringere a celor doua surubele. Dupa ce m-am convins de acest fenomen l-am inlocuit cu un click-lock de la Baader si gata cu aceasta problema.
Colimatorul laser nu se stie cit este de precis, difera de la un producator la altul si de aceea este bine de folosit numai pentru reglajul secundarei, dar alinierea secundarei sub centrul focuserului si reglajul primarei se fac mai precis cu Chesire, si se testeaza la final isprava pe stea.
2. Focalizarea o fac cu indispensabilul focalizator electronic fara sa ating cu mina focuserul si o fac live pe ecran la framerate mare (30...60fps) pina cind vad cele mai mici detalii.
Fac echilibrul culorilor la 75-80% din histograma, acestea sa fie cit mai posibil egale, eu lucrez din obisnuinta numai cu IC capture.
3. Trag apoi, dupa aclimatizare suficienta (1-2 ore de observatii vizuale), avi de maxim 2 minute la Jupiter datorita rotatiei rapide, nedebayerat in format Y800 la 60fps.
Repet focalizarea si trag din nou, si asta cit am timp sau spatiu pe HDD, repetarea focalizarii este benefica pentru ca ajuta sa ai de unde alege cea mai buna captura, eu unul obosesc groaznic cind focalizez si niciodata nu sint hotarit si multumit ca am facut-o perfect, aici intervin si fluctuatiile de seeing si turbulentele suprapuse peste miscarile focuserului si mai grav daca adie vintul plus senzatia mea ca am avut focus mai bun inainte de o noua actionare a focalizatorului.
4. Urmeaza distractia de a doua zi la prelucrari.
Incep cu AS!2, de unde imi aleg satcurile cele mai fruntase (arunc la gunoi cam 80% din stacuri, atit de prost au iesit mereu ), apoi wavelets, rgb align si rgb balance in Registax.
Fac apoi levelurile, din nou wavelets apoi deconvolutie in Astra image, apoi crop, text si export din TIF in Jpeg cu ACDSee.
Sper sa fie utile cele citeva reguli pentru mine.  :D