-----------------------------------
dragos.n
30 Sep 2013 21:55


-----------------------------------
Desi e un sfat care nu poate fi intotdeauna urmat, eu as evita refractoarele acromate foarte ieftine 300-400lei cu totul. Am avut surpriza sa gasesc lentile de plastic la un refractor de 60x700. Nu doar in oculare sau in barlowul cu care a venit, ci chiar lentilele telescopului erau din plastic. Iar la refractoare acromate, e bine ca raportul focal sa fie mai mare, pentru a avea o calitate buna. Refractoarele acromate cu focala relativ scurta, F/D=5 pana la 7, numite generic RFT - Rich Field Telescope, sunt destinate observatiilor la puteri de marire mici.

Un instrument destul de bun, pe care l-am testat, este acel refractor de 90x900. Mai jos, as recomanda cel mult un 80x900.

Evident, se pune intrebarea. ce face un amator incepator care a dat mai multi bani pe un telescop mai mare, daca isi pierde interesul. Evident ca va dori sa-l vanda. Si va pierde din bani. 

Exista dupa parerea mea, mai mari sanse sa isi piarda interesul cu un instrument mic si prost, iar pierderea de bani, va fi, cel putin proportional, mai mare la un astfel de instrument, decat la unul mai mare si mai bun. Asta in cazul in care va reusi sa gaseasca cumparator pentru un instrument mai slab. Cel putin cam asta am observat eu, de-a lungul timpului.