-----------------------------------
saiph
28 Sep 2013 11:05

Re:
-----------------------------------
Ok, phAn70M, deci ai avut experienta refractoarelor rapide, cum este 70/500 sau 80/400, deci cam stii la ce sa te astepti din partea unuia de calibrul asta - ma refer atat la dimensiunea "pachetului" cat si la "surprizele" cu care vine :)
Personal, 70/500 mi s-a parut un instrument destul de reusit, pentru aplicatii all-purpose, nu neaparat sa exeleze la vreun capitol, dar iti poti face treaba cu el fara prea mai batai de cap, in limita decentei.

Daca te tenteaza sa upgradezi setupul (n-aveam si o formulare neaosa pt expresia asta? :D) 90/900 poate fi ceea ce cauti. Este un instrument destul de puternic, apertura iti da acces la mai multe obiecte decat suratele mai mici (de 60, 70, 80mm) si o claritate ceva mai buna datorita raportului mai mare/lent (f/10). 
Aberatia cromatica nu este 100% corectata intr-un 90/900, dar e mult mai domoala decat intr-un 80/400, spre exemplu. Acromat lung inseamna ca vei fi nevoit sa-i iei/faci si o husa de transport pe masura - si chiar arata "slick" cand il pui pe montura ;)  
Apropo de montura, inclin spre monturi ceva mai solide (minim EQ3-2), desi un instrument sub 3 kg poate fi sustinut cu usurinta si de o Astro3, sau chiar EQ2 bine tunata. Totul depinde de ce vei vrea sa faci cu el: daca e doar pt vizual, varianta a doua e suficienta; daca te tenteaza si ceva foto/video, as zice ca musai trebuie sa ai o montura mai capabila. 
Si apropo de foto - ar fi de preferat ca focuserul sa fie metalic, pe 2" (cu reductie pt 1.25), daca nu Crayford macar R&P dar bine reglat, fara prea mult joc in angrenaj."

Cat despre catadioptrice, ce sa zic, am testat si mak de 90, si mak de 102, si vmc de 110, si instrumente mai mari. Daca ne raportam tot la aperturi in jurul a 90-100mm si tintele favorite sunt planetele, atunci da, un mak ar fi o alegere buna, mai ales ca-ti ofera si ceva portabilitate superioara unui refractor de raport focal echivalent. Din cauza obstructiei centrale insa, vei constata ca se comporta ca un refractor de apertura ceva mai mica. Insa claritatea imaginii, mai ales in domeniul paraxial (la puteri mari de marire, campuri inguste) este net superioara unui acromat lung. Daca vrei DSO cu un compact s-ar putea sa n-ai aceleasi satisfactii, in schimb. Mai ales daca vrei foto DSO. Se vad destul de ok, nu zic ca e varza imaginea :) dar nu obtii claritatea si contrastul unui refractor (am testat la iesirile pe care le facem, deci pe cer rural, cu makul colimat bine si la puteri de marire echivalente refractorul de 102 si chiar si vmc-ul de 110 au dat o imagine mai buna la deep-sky decat makul meu de 102). Asta nu ma face insa sa-mi schimb parerea despre instrumentul asta, il folosesc cu placere la ceea ce poate el mai bine :)

Preturile pot parea destul de maricele, mai ales la noi, direct de pe raft. Dar pe piata SH poti gasi ocazii chiar bune. Nu-ti ramane decat sa le vanezi cu perseverenta ;)

Ziceai ceva de oculare..  Ei bine, ne place sau nu, ocularele formeaza acea "a treia jumatate" a instrumentului :) Un instrument este atat de bun pe cat e cel mai slab accesoriu. Daca ocularul nu da o imagine de calitate cel putin egala, ca si standard, celei la care este facut instrumentul, atunci clar trebuie sa cauti unul pe masura. Am constatat ca de la Plossl in sus (si aici e o mica discutie, ca nu toti producatorii de Plossl-uri le fac la fel de bune..) te poti bucura de calitatea instrumentului aproape de cea "nominala", adica nu pierzi mai mult de 10-15% din potentialul instrumentului. Bine, daca ne raportam la niste oculare precum Erfle, Konig, Kohler, Ethos, Nagler, da.... un Plossl nu e cine stie ce ocular; dar corectia e mai buna decat la un Kellner si se apropie de cea a unui Ortho, cu mentiunea ca si campul e oarecum limitat.  
Deci in cazul in care campul de 52-55 grade nu e o problema pt tine, si vrei un ocular de calitate buna, la un pret nu pt toate buzunarele, ci mai degraba pentru orice buzunar, un Super Plossl ar trebui sa te multumeasca, in cazul in care vrei sa fi sigur ca instrumentul va da aproape tot ce poate.

Daca vrei sa vezi live, sa testezi vreunul din instrumentele de mai sus, imi spui si vedem ce putem face ;)