-----------------------------------
stelaru
26 Sep 2013 18:06


-----------------------------------
70/500 SW Mercury il am eu.

Ce pot sa spun despre el:
PRO:
- superusor de transportat, cred ca la 2 kg el si juma' de metru nu gasesti altceva mai bun din acest pdv
- nu plangi cand cade - la cat ai dat pe el..
- terestru vezi cu el usor si frumos, are un camp destul de larg

Contra:
- montura e groaznica pentru astro - e aproape imposibil de urmarit ceva cu ea, pentru ca reglajele sunt grosiere DAR cu rabdare te descurci
- ocularul de 10mm e cam neclar cu Barlow-ul din dotare, adica oricat de incepator ai fii, iti dai seama de asta, cel de 25 pare in ordine, pentru un incepator cel putin

Pentru comoditate in utilizare (exceptand montura) si pentru portabilitate I-as da 5 stele din 5.

Pentru partea optica insa:
- alte oculare cu focala mica sunt obligatorii, cu 25 Super poti totusi supravietui incepator fiind
- mult mai bine sa nu pui Barlow...

Eu sunt multumit cu el, pentru ca nu vad nici un motiv sa dau mai mult de-atat ca sa invat. De ce as da 4000 lei in loc de 400 lei, cand imi e clar ca nu as vedea deosebirea intre cele doua instrumente, in acest moment?


Intrebrea ta, cu ocularele: eu dupa ce mi-am luat lunetica aia, ma-m ocupat de oculare. Nu cred ca poti sa scapi de a da bani pe oculare bune. Chiar si eu, incepator, am vazut diferenta intre un Plossl si un Super, la focale mici cel putin.

Un refractor de 60 nu cred ca as lua, pentru ca totusi diferenta e clar ca va fi prea mare fata de un 70.

In locul tau as da mai degraba banii pe niste oculare mai bune, cat mai bune pe care sa le punt la 80/400 (nu am inteles clar daca il mai ai sau nu) sau m-as gandi la portabilitate in primul rand.

Mai demult am investigat si eu MAK-urile: cele bune sunt cam scumpe...