-----------------------------------
saiph
19 Sep 2013 08:47

Re:
-----------------------------------
Daca tot...

1. esti foarte, foarte sigur ca ai aliniat polar bine ? Arata a rotatie de camp mai degraba decat a altceva. Ce expunere ai folosit ? Daca n-ar merge bine corectorul ar trebui ca stelele sa arate comatic sau alungirea sa fie radiala, dupa parerea mea.

2. verifica daca e intr-adevar vignetare severa sau ai si lumina parazita. Cu alte cuvinte, fa si niste flaturi si incearca sa corectezi, vezi daca ramane ceva. Din amintiri, ceva light fall-off pe margini e de asteptat, ce-i drept.

Cu rezerva ca s-ar putea sa fie cazul 1 de mai sus eu as fi ceva mai exigent si nu m-as arunca la cheltuiala, inca :-) Deja nu-i rau, dar cred ca se poate si mai bine.



E posibil sa fie si ceea ce zici la pct.2 :) Ca doar deh, din oras...
Bineinteles, ca daca era sa trag pozele cu gandul de a scoate niste imagini frumoase, ma chinuiam si eu un pic :D Nu e chiar dezastruos, si pun pariu, asa cum spui si tu, ca dintr-o locatie cu cer decent, n-ar aparea atat de evident efectul - am observat asta si in cazul Tairului.

Cat despre pct.1, ce sa zic, nu as fi tentat sa inclin spre varianta rotatie de camp, atata timp cat expunerile nu au depasit 30s - iar la focala ce rezulta, in nici un caz nu ar trebui sa se remarce vreo rotatie, tinand cont ca alinierea in pol a fost cat de cat buna (nu am insistat prea tare cu drift, am pus ca de obicei, cand am tras si la focala intreaga, iar stelele nu capatau aspect rotit, nici macar la 60s). 

Nu zic ca ar fi rau FR-ul, doar ca e posibil sa fie vorba de un fine-tuning al distantei chip-to-lens, atata tot :) Dar, per ansamblu, testul a iesit bine. Adica, mult mai bine decat anteriorul   :roll:


E ok daca ne vedem maine sa ti-l aduc?
Multumesc inca o data! ;)