-----------------------------------
stelaru
17 Sep 2013 13:20

simplu
-----------------------------------
Dupa ce ma-m caznit o gramada sa gasesc "un binoclu bun" am ajuns la concluzia - stupid de simpla:

Cel mai bun binoclu e ala pe care l-ai cumparat si il folosesti!

Eu am ales un 10x50 cu un exit pupil rezonabil, la un pret de vereo 250 de lei, de marca.

Se dovedeste muuult mai bun decat binoclul "ideal" despre care m-am tot informant luni de zile si pe care nu l-am cumparat.

Idem si pentru luneta:

Am cumparat o luneta mica si  scurta, usoara (1kg) pe care o pot usor cara cu mine, la un pret de sub 400 lei. 

NU este evident cea mai buna luneta, dar e muuult mai buna decat Mak-ul minunat pe care nu l-am mai cumparat pana la urma...

OK, odata cumparate acestea, a urmat utilizarea lor. Nu e vorba doar de cum functioneaza, ci si de gasirea diverselor obiecte pe cer.

Cu mintea mea de acum, nu mai recomand nimanui sa caute "instrumental ideal". Pierzi prea mult timp cu asta. E mult mai convenabil sa iei un binoclu rezonabil si o luneta sau telescop ieftin si usor. Cand esti sufficient de avansat, probabil ca nu-ti mai convin. Dar poti sa cumperi altele.

In plus, cel putin pentru cei ca mine, cetateni de oras, e mult mai bine sa poti cara un instrument usor cu tine, decat sa te "dotezi" cu un instrument minunat dar greu si pe care trebuie sa il cari in spinare peste tot.

Pe scurt:

Nu cauta cel mai bun instrument, ci instrumental pe care este cel mai probabil sa-l folosesti.