-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Sep 2013 22:45


-----------------------------------
sternchen
Din cate am ''auzit'' ,majoritatea ocularelor care sunt denumite azi Plossl sunt de fapt niste Ramsden din doua dublete in loc de doua lentile simple.
Nu este insa de mirare ca ocularul meu Ramsden de 10,4 mm a depasit cu ocazia unor star-party asemenea asa-zise oculare Plossl.Nu pentru ca ocularul este al meu  :D ci pentru ca m-am obosit si l-am construit in conditia Conrady care asigura performante mai bune.
Designul pseudo-Plossl nu este nou ,in USA era cunoscut dupa WWII drept Simetric Achromatic.
Este un design bunicel.La F/D mare este chiar bun.

valy a sesizat bine,intradevar aceste oculare cu campuri foarte mari au fost create anume pentru reflectoarele foarte luminoase.Cat despre cat de mare este succesul de piata al super-ocularelor,nu ma priveste si  ma intereseaza doar ca astro-barfa.Dar ca si Dragos am niste banuieli.
Ocularul meu de camp maxim este un Erfle de 30mm si camp de 72 grade,cu lentile Zeiss si montura Busch-Mircea.Nu poftesc la campuri mai mari si nu l-as recomanda drept ocular planetar.

zoth are dreptate,Ceragioli nu este adeptul super-ocularelor,poate ar fi interesant sa cautam cele zise de el.Cat despre Neil English,poate nu ati observat,dat incheie in coada de peste...ocularele Delos sunt la fel de bune ca si UO orto dar ofera un camp de care el nu are nevoie,debalanseaza telescopul si sunt ...hm...scumpe.

Mircea