-----------------------------------
larrylart
29 Dec 2006 20:03


-----------------------------------
In primul rind, multumesc pentru apreciere   :shock:  :)

Timpul de expunere de numai 60s e din doua motive: 1. erorile periodice ale monturi si 2. nu vreau sa over expun stele. Poluarea luminoasa nu ar fi un factor radical ... chiar daca e in abundenta ... in special in perioada asta a anului.

La 60 de secunde am o rata de tracking failure de cam 30%. la 120s sare cam la peste 50% depine cit de aproape de ecuator e obiectul ... poate sa fie si mai rau. Dar si aici sunt metode de rezolvare ... timp bun sa fie.

Hans, ai dreptate, si eu m-am gindit sa merg pe un iso mai jos 1600 la 120s. ISO 3200 in general nu e o idee buna pt ca introduce prea mult zgomot - atita timp cit isoul asta e fortat - electronic amp. Dar o sa incerc asta cind o sa am parte de un cer stabil ... atita timp cit nu pot sa tin un focus stabil nu are rost.

Dragon, da e patetic pt ca am contiuat sa incerc sa fac poze chiar daca am realizat ca nu pot sa obtin un focus bun din cauza turbulentelor atmosferice. m82 are un semnal puternic si in mod normal poza asta ar fi trebuit sa iasa de 4-5 ori mai bine.

Sarpe, nu sunt chiar la incept (poate unul aici da :) ). Am mai facut poze acum cativa ani ... sunt pe siteul meu la:
http://larryo.org/work/astronomy/gallery.html
O poza cu montura completa nu am ... o sa fac intr-o zi. Oricum nu are nimic special.

Larry